DORADZTWO ZAWODOWE


Słodka wizyta w Cukiernia-Piekarnia Romanowski


Klasa 1C o profilu zawodowym technik technologii żywności- specjalność cukiernik gościła w zakładzie produkcyjnym Cukiernia –Piekarnia J. Romanowski w Wólce Brzezińskiej. Właściciel firmy oprowadził naszych uczniów po zakładzie, jednocześnie zapoznając z organizacją pracy cukiernika, parkiem maszynowym, liniami technologicznymi oraz asortymentem produktów oferowanych przez zakład patronujący naszych cukierników. Wizyta była niezwykłą okazją do zapoznania się z produkcją wyrobów świątecznych na skalę przemysłową, produkcji pralin przez technologa produkcji, a także do degustacji lodów prosto z linii produkcyjnej.

Serdecznie dziękujemy właścicielowi zakładu produkcyjnego Cukiernia-Piekarnia Romanowski- Panu Jackowi Romanowskiemu za cenną lekcje, która przybliżyła naszym Pierwszakom zawód, w którym rozpoczęli naukę.

Wycieczka odbyła się w ramach WSDZ 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie


Po raz pierwszy w historii naszej szkoły odbyła się Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie! Celem konkursu jest m.in.: realizacja idei olimpiad przedmiotowych w sferze kształcenia zawodowego, a zwłaszcza upowszechnianie wśród uczniów szkół średnich, kształcących się w zakresie technologii żywności- ze wskazaniem na przetwórstwo mleczarskie- szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu uzdolnień i zainteresowań zawodowych, podnoszenia wyników nauczania i pobudzenia zainteresowań i zamiłowania do zawodu

Mimo, iż do sprawdzenia swoich sił przystąpili uczniowie klas pierwszych wyniki testu były imponujące. Zwycięzcami, którzy będą walczyć o tytuł Laureata Olimpiady w kolejnym etapie są:

- Adrian Orzechowski

- Karolina Kula

- Patrycja Grzyb

- Julia Brzezińska  

Gratulujemy i trzymamy kciuki w dalszych zmaganiach! Nagrody dla naszych finalistów oczywiście z OSM PIĄTNICA no bo skąd?!

Organizatorzy etapu szkolnego

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Zastosowanie kuchni molekularnej w cukiernictwie


Ogromnych wrażeń dostarczyły warsztaty z szefem kuchni Radosławem Kłapaczem, który podczas zajęć z młodzieżą przedstawił zastosowanie kuchni molekularnej w cukiernictwie. Pokaz opierał się na przedstawieniu nowoczesnych technik wykonania efektowych napoi, lodów i sorbetów przygotowanych w minutę posypanych pudrem malinowym, wykonaniu jajka o smaku mango czy cynamonowego kawioru jako idealnego dodatku do jesiennego deseru. Młodzież przekonała się jak ciekły azot ma wszechstronne zastosowanie w sporządzaniu słodkości oraz w jaki sposób ułatwia pracę w branży cukierniczej.

Dziękujemy za wspaniałą lekcję i inspirację do wykorzystania nowoczesnych technik sporządzania tradycyjnych deserów w nowoczesnym wydaniu.

Warsztaty odbyły się w ramach WSDZ 

 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Warsztaty kulinarne ze stekiem w roli głównej


To była prawdziwa uczta dla mięsożerców! W pracowni gastronomicznej gościliśmy Pana Dariusza Sienickiego- Szefa Kuchni GarageGrill&Bar, który poprowadził warsztaty kulinarne dla naszych uczniów i wspólnie przygotowali:

- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną

- Sałatkę tajską ze stekiem

- Stek Ribeye z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa  

Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały wybornie! Dziękujemy Panu Dariuszowi Sienickiemu za wspaniałą lekcję, mnóstwo wiedzy i niesamowitą atmosferę!

Warsztaty kulinarne odbyły się w ramach WSDZ

 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

OTWARTA FIRMA


W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości zaprosiła uczniów, nauczycieli i przedsiębiorców do udziału w programie Otwarta firma. Celem Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi.

W ramach tego programu 17 listopada handlowcy z klasy 4 SH1 wybrali się do Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ostrołęce. Jest to zespół w skład którego wchodzą publiczne szkoły. Uczniowie zapoznali się z bardzo ciekawą ofertą edukacyjną oraz zwiedzili nowoczesne i bardzo profesjonalnie wyposażone pracownie.

Udział w tym programie to dla przedsiębiorstwa wspaniała okazja do promocji oraz nawiązania nowych kontaktów w środowisku lokalnym, szkoła natomiast otrzymuje możliwość wzbogacenia swojej oferty edukacyjnej o ciekawe zajęcia przygotowujące uczniów do planowania ścieżki edukacyjnej i zawodowej.

Było to działanie w ramach WSDZ.

Szkolny koordynator projektu

Małgorzata Święcicka 

 




4 z 12

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl