Jak zacząć dobrze tydzień? Jest tylko jeden sposób SMACZNIE! 13 marca, na zaproszenie klasy 1tg, naszą szkołę odwiedził kucharz Jacek Garala - szef restauracji Miodowa w Hotelu Korona! Pan Jacek przeprowadził lekcje praktyczną pt "Gotowanie metodą sous vide" - to technika przyrządzania mięs, ryb oraz innych produktów spożywczych, zamkniętych wcześniej szczelnie w plastikowej torebce w kąpieli wodnej o stosunkowo niskiej temperaturze, która nigdy nie przekracza 100°C.
Szef Kuchni wspólnie z młodzieżą stworzył piękne i pyszne dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka i kaczki robionej według wcześniej wspomnianej metody, z różnymi dodatkami skrobiowymi i warzywnymi.
Dla tych młodych ludzi była to świetna okazja na podpatrzenie zawodowego kucharza w akcji, nauczenie się w nowych technik kulinarnych w praktyce, jak również zainspirowania do pracy, a przede wszystkim popróbowania pysznych dań :)
Jeszcze raz bardzo dziękujemy za tak cenną lekcję zapraszamy częściej i jako smaczek dodamy, że Pan Jacek jest absolwentem naszej szkoły, także przyjemność była podwójna! ;)
Zajęcia odbyły się w ramach Doradztwa Zawodowego.
Pozdrawiam serdecznie!
Ewa Okowicka-Dyl