AKTUALNOŚCI


2013-12-06 OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI


    

W dniu 06.11.2013 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności o tematyce wiodącej „ Żywienie u progu i schyłku życia”. Wydarzenie to jest tradycją wśród młodzieży naszej szkoły. Po raz kolejny uczniowie klas gastronomicznych IV Tg, IV Tk, 3Tg, 3Tk, 3 Tc rywalizowali ze sobą z zakresu wiedzy z przedmiotu technologii gastronomicznej i podstaw żywienia.

 

Skład komisji tworzyli nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych : przewodnicząca p. Agnieszka Wojtasik , członkowie: p. Ewa Tyszka, p. Barbara Krzemińska, p. W. Pędzich, p. E. Okowicka, p. Magdalena Kacperek, p. M Milczarek.

 

Ogłoszenie wyników XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności odbyło się w dniu 13.11.2013 r. Dyplomy i nagrody wręczyła P. Wicedyrektor Barbara Stepnowska. Każdy uczestnik Olimpiady otrzymał drobny upominek .

 

Nagrodzeni uczniowie:

I miejsce : Kozicka Patrycja (klasa 4 Tg)
II miejsce: Dorota Gawek( klasa 4 Tk)
III miejsce : Kania Małgorzata ( klasa 4 Tg)

 

Uczennice Kozicka Patrycja i Gawek Dorota zakwalifikowały się do etapu okręgowego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu  i Żywności, który odbędzie się  w  dniu 10.01.2014r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie .

 

Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrody w Poznaniu wespół z Zespołem Szkół nr.6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

 

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie okręgowym Olimpiady. 

 

Nagrody dla uczestników ufundowała Rada Rodziców.

Ewa Tyszka 


obejrzyj zdjęcia

2013-11-29 KONKURS „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013"


    

29 Listopada 2013 uczniowie naszej szkoły wzięli udział finale V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego pt : „ Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z.o.o. przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

 

Do finału konkursu zakwalifikowali się uczniowie klas II Technik Żywienia i usługa gastronomicznych w składzie Natalia Laskowska i Hubert Płodzich ( II TR) oraz Magdalena Chojnowska ( II TG) jako drużyna pod kierunkiem pań Ewy Okowickiej , Sylwii Dyko oraz Barbary Krzemińskiej . Głównym celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

 

Warunkiem zakwalifikowania do finału było przygotowanie, nadesłanie zgłoszenia i receptur, opisu produkcyjnego oraz zdjęć potraw – zakąski gorącej z pstrąga świeżego , dania głównego z piersi z indyka oraz ser Mlekdamer. Natalia i Hubert przygotowali potrawy o nazwach „Indycze perypetie z sosem serowym oraz„ Pstrąg z warzywami otulony pierzynką ciasta francuskiego”. W czasie zmagań kulinarnych , Magdalena Chojnowska uczestniczyła w Konkursie Kelnerskim składającym się z kilku etapów : testu dwujęzycznego, nakrywanie stołu klasycznego oraz improstyl oraz dokonać flambirowania .

 

Gratulujemy całej drużynie dotarcia aż do finału!  

obejrzyj zdjęcia

2013-11-21 PODZIĘKOWANIE


       

2013-11-28 KONKURSY O ZDROWIU


    

W dniu 20.11.2013 r przeprowadzony został etap szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia PCK .

 

W etapie szkolnym wzięło udział 54 uczniów z klas III Tg i IV Tg . 

 

Najwyższą ilość punktów zdobyła Patrycja Kozicka z kl. IV Tg, która będzie reprezentowała naszą szkołę w etapie rejonowym .

 

Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie etapu szkolnego : pani Agnieszka Wojtasik, pani Barbara Krzemińska , opiekunowie Szkolnego Koła PCK i pielęgniarka szkolna .

 


 

W dniu 28.11.2013 r odbył się Szkolny Konkurs o Zdrowiu . W konkursie wzięło udział 13 uczniów z klas I Tg, I To i II kch .

 

Wyniki konkursu :  

I miejsce Kalinowska Natalia , kl. I Tg
II miejsce Świercz Ewelina , kl. I Tg
III miejsce Szczepanek Aleksandra, kl. II kch

 

Nagrody rzeczowe w postaci pamięci USB zostały ufundowane przez Radę Rodziców . Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy .

 

Konkurs zorganizowali : pani Barbara Zaborowska, pani Hanna Kozikowska i pan Kamil Malon .

 

 

obejrzyj zdjęcia

2013-11-16 PÓŁFINAŁ I FINAŁ 5 EDYCJI KONKURSU „ZGOTUJ SOBIE SUKCES”



 
 
 
 
 

W dniach 13 - 16 listopada 2013 r. odbył się półfinał i finał 5 edycji konkursu pt. „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez MAKRO Centrum Rozwoju Firm HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W tegorocznej piątej edycji w półfinale konkursu naszą szkołę reprezentował zespół uczniów w składzie: Joanna Łępicka ( tegoroczna abiturientka kl. 4 Tg) i Adrian Grec ( uczeń kl. 4 Tk).


Półfinał i finał konkursu odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie przy Makro gdzie szefem, organizatorem i inicjatorem konkursu jest Grzegorz Kazubski. Wśród zaproszonych gości i zarazem jurorami byli m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa.


Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Ich obrady koordynował Kurt Scheller. Potrawy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych.

Prace konkursowe składały się z II dania głównego i zakąski (po 6 porcji), a uczestnicy musieli przygotować je w ciągu 1,5 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z tzw. „black box”, które poznali tuż przed rozpoczęciem pracy. Składnikami „black boxu” był m.in. łosoś, pierś z kaczki berberyjskiej, ryż, seler naciowy, ser kozi . 


Asia i Adrian przygotowali zakąskę z łososia i danie główne z kaczki. Gratulujemy im za wytrwałość i dziękujemy za godne reprezentowanie szkoły. 


Laureatami 5 edycji konkursu kulinarnego pt. „ Zgotuj sobie sukces” zostali uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku .


„ Konkursy kulinarne dają młodym ludziom możliwość sprawdzenia samego siebie, poznania największych autorytetów, wyłaniają też talenty kulinarne i wybitnie zdolnych młodych kucharzy. Bycie dobrym kucharzem to długa i ciężka praca, która wymaga nieustającej nauki i rozwoju „ - Robert Sowa  

Ewa Tyszka  



391 z 419

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl