W dniach 23-24 października odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych zorganizowany przez p.Barbarę Krzemińską i p.Elżbietę Stepnowską. Uczniowie, którzy zgłosili swój udział w konkursie przystąpili do pisemnej części teoretycznej, a następnie praktycznej w dwóch blokach tematycznych: technologia żywności oraz gastronomia.
Test teoretyczny z gastronomii obejmował głównie zasady sporządzania i ekspedycji potraw, a także obsługę konsumenta. Wiedzą z zakresu zasad sporządzania potraw, warunków przechowywania żywności, wartości odżywczej, wpływu obróbki cieplnej na wartość odżywczą potraw, metod utrwalania żywności oraz maszyn i urządzeń gastronomicznych musieli wykazać się startujący w bloku technologia żywności.
Po części teoretycznej przyszedł czas na zadania praktyczne. W gastronomii była to m.in. obsługa konsumenta oraz przygotowanie pierogów leniwych. Technologia żywności obejmowała sporządzenie marynaty octowej, rozpoznanie produktów spożywczych oraz ich klasyfikacji (kasze, zboża), rozpoznania grzybów jadalnych.
Uczniów oceniała komisja w skład której wchodzili nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych: p.Barbara Krzemińska, p.Elżbieta Stepnowska, p.Ewa Okowicka-Dyl, p.Wioleta Pędzich, p.Małgorzata Ustarbowska.
Zwycięzcami szkolnego etapu Olimpiady zostali uczniowie:
W bloku gastronomia:
I miejsce – Beata Ścięgaj – 3 TG
Kacper Michalski - 4 TR
II miejsce – Patrycja Janczak – 3 TR
Wojciech Bieńkowski – 3 TR
W bloku technologia żywności:
I miejsce – Klaudia Majkowska – 3 TG
II miejsce – Norbert Sobotka - 3 TR
III miejsce – Patryk Zalewski - 2 TG
IV miejsce – Patryk Bogdański - 3 TR
Uczniowie z najlepszymi wynikami mają szansę reprezentować naszą szkołę w eliminacjach okręgowych, które odbędą się w kwietniu 2016r.
Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów.
Małgorzata Ustarbowska
|