|
Kolejny piątek, kolejne przyjemności. Na koniec drugiego tygodnia praktyk w Grecji, nasi uczniowie udali się zapoznać z fabryką przetwórstwa oliwek. Gastronomowie dowiedzieli się o różnych sposobach przygotowywania oliwek – greckim (antycznym), hiszpańskim oraz kalifornijskim. Sposoby segregacji oliwek są również bardzo ważne dla hotelarstwa, gdzie liczą się sposoby doboru najdorodniejszych oliwek na stoły w restauracjach lub hotelach. Przedsiębiorstwa przetwórcze tego typu są ciekawe, gdyż nie zakładają dużych nakładów, a wywodząca się z nich produkcja jest pożądana na całym świecie, są one więc ciekawym projektem prowadzenia działalności gospodarczej, szczególnie w krajach południowej Europy.
Poranna wycieczka nie przeszkodziła naszym praktykantom w pełnieniu codziennych obowiązków. Ekonomiści przygotowywali prezentację raportów dotyczących działalności przedsiębiorstw, by wieczorem zaprezentować je przed grupą współpracowników. Potrawy stylizowane na kuchnię francuską przygotowywali nasi uczniowie dodając im ostrości i dużo radości przy pracy. Samym zaś daniom towarzyszyła obsługa dopasowująca się do dań swoimi strojami, elegancko kończąc kolejny tydzień praktyk.
Zagraniczna praktyka zawodowa szansą dla przyszłych kucharzy, hotelarzy i ekonomistów numer 2017-1-PL01-KA102-037656, realizowany w ramach projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kardy kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. #POWER
|