W minioną sobotę absolwenci naszej szkoły Mateusz Perkowski i Dominik Antoszewski z klasy 4TG o kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych brali udział w konkursie kulinarnym na najlepszy przepis wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Panowie zakwalifikowali się na listę 10 laureatów z całej Polski przygotowując potrawę „ Pierś z kaczki sous-vide na puree z selera i czosnku galicyjskiego w towarzystwie sosu wiśniowo-czekoladowego”.Finał VIII ogólnopolskiego odbył się 08.06.2019 r w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM. Ostatecznie Dominik i Mateusz pod opieką pani Ewy Okowickiej – Dyl zajęli 7 miejsce z czego i tak byli bardzo zadowoleni gdyż rywalizacja była na bardzo wysokim poziomie. W nagrodę laureaci otrzymali wyróżnienia pieniężne w wysokości 250 zł dla każdego . Po ogłoszeniu wyników zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek regionalny składający się z samych smakołyków z oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Konkurs był objęty patronem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polską Inicjatywę Kulinarną.
Absolwentom serdecznie gratulujemy , życzymy dalszych sukcesów zawodowych, a oni sami bardzo gorąco zachęcają młodszych kolegów i koleżanki do brania udziału w następnych edycjach konkursu by „ spełniać swoje marzenia” ! :)
Ewa Okowicka-Dyl