AKTUALNOŚCI


Rozpoczęcie Nowego Roku Szkolnego 2017/2018


*godz.8:30 –Msza św. w kościele pw. Św. A. Padewskiego (klasztor)

*godz.10:00 –Uroczyste Rozpoczęcie Nowego Roku szkolnego 2017/2018 na placu szkoły

*Spotkanie z wychowawcami w klasach wg harmonogramu:

LP.

Klasa

Nazwisko i ImięWychowawcy

Nr sali

LP.

Klasa

Nazwisko i Imię
Wychowawcy

Nr sali

1

1 TE

M.Złotkowska

33

17.

3HS

M.Litwa

S.Gimn.

2

1 HS

A.Zienkiewicz

44

18.

3 TG

K.Kowalska

S.Gimn

3.

1 HT

E.Niedźwiedzka

31

19.

3 Ht

B.Zaborowska

6

4.

1 TO

M.Wojtan

37

20.

3 TO

E.Margiel

43

5.

1 TG

S.Balcerzak

42

21.

3 TZ

E.Rogalska

17

6.

1 TG1

E.Tyszka

44

22.

3TK

W.Pędzich

AULA

7.

1 KC

S.Dyko

39

23.

3 KchH

E.Litwińczuk

11

8.

1 Kch

M.Jezierski

4

24.

4 HS

M.Święcicka

32

9.

2 TE

 

J.Skarzyńska

 

38

25.

4 HT

R.Lech

 

10.

2 KS

A.Stefańska

13

26.

4 HT1

M.Karczewska

 

11.

2 HT

K.Pyskło

12

27.

4 TO

B.Stepnowwska

15

12.

2 TG

B.Krzemińska

5

28.

4 TG

M.Bałon

8

13.

2 TG1

D.Sakowska

40

29.

4 TZ

A.Krasna

S.Techn.

14.

2 TO

E.Sienkiewicz

43

30.

4 TE

A.Sikorska

14

15.

2 KCh

A.Wojtasik

10

 

 

 

 

16.

3 TE

B.Parzych

45

 

 

 

 

 

 

STAŻ w GRECJI


45 uczniów z naszej szkoły kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbyło staż w greckich przedsiębiorstwach i hotelach branży gastronomicznej. Praktyki odbyły się w czerwcu br. w ramach projektu „Training of culinary tastes of Europe” POWERVET-2016-1-PL01-KA102-025154, który był współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Staż organizowała Polska Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości i Edukacji, a grecką organizacją przyjmującą było Youthfully Yours Gr.

 

 

Dwutygodniowy staż dał uczniom możliwość zgłębienia umiejętności i praktyki w dziedzinie gastronomii. Młodzież nauczyła się wielu przepisów oraz kulinarnych tajników kuchni greckiej i nie tylko. Mieli możliwość pracy w kuchni, serwisie restauracyjnym oraz barze w profesjonalnym hotelu. Pod okiem wykwalifikowanych kucharzy i pracowników przyrządzali główne posiłki, desery; nauczyli się parzenia i serwowania tradycyjnych kaw pitych w Grecji.

 

Prócz praktyk w hotelach, ważnym elementem stażu było poznanie procesu produkcji sera feta w jednym z najprężniej działających zakładów tego typu na Riwierze Olimpijskiej. Uczniowie poznali jak i z czego się go wytwarza, odpowiedni sposób przechowywania oraz magazynowania. Odwiedzili również fabrykę produkcji oliwy z oliwek i dowiedzieli się całego procesu jej wyrobu.

 
 

Nie tylko praktykami żyła nasza młodzież, zwiedzili również wiele interesujących miejsc turystycznych Grecji min. wpisane na listę dziedzictwa UNESCO Meteory – prawosławne klasztory na wzniesieniach skalnych oraz odbyli rejs statkiem na wyspę Skiathos.

 

W czasie wolnym od praktyk był też czas na plażowanie, animacje zorganizowane przez opiekunów, a także wieczór grecki z tradycyjną muzyką i tańcami.

 

Uczniowie na koniec mobilności otrzymali certyfikaty z hotelu potwierdzające zdobyte umiejętności oraz certyfikaty wydane przez organizację wysyłającą oraz partnera greckiego w wersji polskiej i angielskiej. W najbliższym czasie dostaną także dokumenty Europass Mobilność.

 

Staż w Grecji dał możliwość jego uczestnikom na zdobycie niezbędnej praktyki oraz umiejętności w zawodzie gastronoma, ale także na rozwinięcie kompetencji interpersonalnych, możliwości komunikacji w języku angielskim, przełamaniu barier, pracy w międzynarodowym środowisku oraz poznania kultury Grecji, jej mieszkańców, tradycji i zwyczajów.

 

Zachęcamy do obejrzenia relacji z naszego stażu na facebooku:

 

WYDAWANIE ŚWIADECTW MATURALNYCH


WYDAWANIE  ŚWIADECTW  MATURALNYCH

Świadectwa Maturalne wydawane będą w dniu 30.06.2017r o godz.11:00
według harmonogramu

Lp

Klasa

Wychowawca

           Sala

1.

4 TE

p.A.Zienkiewicz

37

2

4 HT

p.E.Niedźwiedzka

31

3.

4 TO

p.A.Chrostowska

5

4.

4 TG

p.G.Napiórkowska

14

5.

4 TG1

p.S.Dyko

15

6.

4 HS

p.K.Korczakowska-Nosek

13

7.

4 TZ

p.A.Łyszkowska

4

ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO 2016/2017


   

23 czerwca 2017 roku uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce zakończyli naukę w nietypowy sposób, padający deszcz uniemożliwił spotkanie całej społeczności szkolnej tradycyjnie na placu przed szkołą. Uczniowie wyróżnieni i nagrodzeni w różnych kategoriach spotkali się z panią dyrektor Anna Przygodą-Majewską w sali gimnastycznej. Pozostali uczniowie z wychowawcami w salach lekcyjnych.

 

Zakończenie roku szkolnego stało się też świetną okazją do podsumowania i zakończenia zagranicznych praktyk uczniów współfinansowanych przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Erasmus +. Naszą uroczystość uświetnili zaproszeni goście z Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji : pan Łukasz Gołota, pani Anna Kozłowska i pani Daria Zyga, którzy wręczyli uczniom certyfikaty potwierdzające udział w praktykach i stażach zagranicznych. W tym roku szkolnym na praktyki do Grecji i Portugalii wyjechało 94 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych, hotelarz i kelner.

 

Na koniec pani dyrektor podziękowała uczniom za pracę w bieżącym roku szkolnym, gratulowała osiągniętych wyników i życzyła wszystkim uczniom spokojnych i bezpiecznych wakacji. 



297 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl