AKTUALNOŚCI


27.04.2018 GRECJA MIESIĘCZNY STAŻ


 

Nawiązywanie relacji międzykulturowych jest ważną część pacy na rynku międzynarodowym. W celu poszerzenia swych kontaktów i światowych możliwości, ekonomiści udali się do Izby Handlowej. Zaznajomili się tam z pracownikami wspierającymi handel międzynarodowy i dowiedzieli się więcej o przepisach i realiach prowadzenia działalności gospodarczej w Grecji. W oczekiwaniu na kolegów i koleżanki, gastronomowie zasiedli do sporządzania typowo greckiego menu na piątkową kolację. Recepcja hotelowa nie omieszkała się pochwalić dokonaniami naszych praktykantów i zachęcała do wypróbowania ich możliwości.

 

Zagraniczna praktyka zawodowa szansą dla przyszłych kucharzy, hotelarzy i ekonomistów numer 2017-1-PL01-KA102-037656, realizowany w ramach projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kardy kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. #POWER

 

  

 

26.04.2018 GRECJA MIESIĘCZNY STAŻ


 

Wypieki to duża część pracy gastronomów, to właśnie one wypełniły poranek naszej grupie. Nie powstrzymało to ich przed nadrobieniem straconej energii w barze hotelowym, gdzie przygotowywali i degustowali różnej rodzaje kawy. Przyda się ona na pewno do przygotowań weekendowych, kiedy w hotelach odbywają się wesela i inne zabawy. Sale i pokoje hotelowe muszą wtedy błyszczeć, więc pora się brać za sprzątanie, co oczywiście nie oznacza braku zabawy. .

 

Zagraniczna praktyka zawodowa szansą dla przyszłych kucharzy, hotelarzy i ekonomistów numer 2017-1-PL01-KA102-037656, realizowany w ramach projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kardy kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. #POWER

 

  

 

25.04.2018 GRECJA MIESIĘCZNY STAŻ


 

Przygotowanie sali to już podstawa – stoły, krzesła i podłogi muszą lśnić. Ważna jest również zastawa, odpowiednie nakrycie, serwetka, a na nią sztućce. Kiedy goście już skorzystają, trzeba wszystko ściągnąć i od nowa. Sprzątanie nie kończy się jednak na salach i pokojach. Teren hotelu też musi zachęcać. Wtedy recepcja musi być gotowa na przyjmowanie gości, wydawanie kluczy, wskazanie pokoi i zameldowanie. Na tym właśnie polegają praktyki, nauczenie się w praktyce i powtarzanie, tak jak sporządzanie wykazów płac, należy w nich osiągnąć perfekcję.

 

Zagraniczna praktyka zawodowa szansą dla przyszłych kucharzy, hotelarzy i ekonomistów numer 2017-1-PL01-KA102-037656, realizowany w ramach projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kardy kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. #POWER

 

  

 

AKADEMIA


  

Dnia 6 kwietnia 2018 o godz. 12:45 w sali gimnastycznej ZSZ Nr 4 odbyła się akademia z okazji 13 rocznicy śmierci św. Jana Pawła II. Z racji przypadającej w tym roku setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości uroczystości przyświecało hasło będące jednocześnie cytatem z wypowiedzi Jana Pawła II – „to jest moja matka – ta Ojczyzna”. Młodzież z klas: IVHt1, IIITg, IIKs, IITe recytowała wiersze naszego wielkiego Polaka przeplatane pieśniami oraz cytatami z Jego encyklik, przemówień oraz homilii a także z książki „Pamięć i tożsamość”, świadczącymi o wielkiej miłości Ojca Świętego do Ojczyzny. Uroczystość przygotowali: pani Bożena Struniawska, pan Bogusław Zych oraz pan Dariusz Bunkowski

zapraszamy do galerii

24.04.2018 GRECJA MIESIĘCZNY STAŻ


 

Dużo słońca, uśmiechów, radości, taki slogan przyświecał dzisiejszemu dniu praktyk. Poranne zajęcia w piekarni na pewno narobiły komuś głodu, ale zapewniły również dawki wiedzy i umiejętności na temat pieczywa i greckiej diety. Zaspokojony głód na jedzenie, został zastąpiony głodem wiedzy. Praktyki z pracy ekonomistów posłużyły do oszacowania kosztów płac i innych benefitów, a praktykantom dały możliwość zapoznania się z szybkimi sposobami pozyskiwania i przetwarzania danych. Szybcy są również gastronomowie, którzy bez zmrużenia oka podają i zbierają naczynia, zapewniając perfekcyjną obsługę klienta, pozostając zawsze uśmiechniętymi, kiedy druga ich grupa zabawia się w kuchni wypróbowując nowo poznane przepisy. Wieczór przyniósł dodatkowe atrakcje w postaci kultury i tańców Greckich. Nie zważając na dzień obfitujący w obowiązki, praktykanci energicznie uczestniczyli w tańcach, ucząc się nowych ruchów.

 

Zagraniczna praktyka zawodowa szansą dla przyszłych kucharzy, hotelarzy i ekonomistów numer 2017-1-PL01-KA102-037656, realizowany w ramach projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kardy kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. #POWER

 

  

 



260 z 406

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl