AKTUALNOŚCI


FESTYN DNI OTWARTYCH FUNDUSZY EUROPEJSKICH


W sobotę 11 maja przy scenie obok Kupca odbył się festyn w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich. To plenerowe wydarzenie zapoczątkowało obchody tegorocznych Dni Ostrołęki.

 

Podczas festynu członkowie i opiekun Szkolnego Klubu Europejskiego działającego w naszej szkole wspólnie z Panią Dyrektor pomogli w przygotowaniu dla mieszkańców naszego miasta słodkiego poczęstunku w postaci pysznych ciast , które upiekli uczniowie razem z Panią Agnieszką Wojtasik.

 

Mimo kapryśnej pogody atrakcji dla dzieci i dorosłych nie brakowało. Na ostrołęczan czekały leżaki pod sceną ,Radosny Świetlicobus a pracownicy MOPR malowali odważnym buzie.

 

Małgorzata Święcicka

Opiekun SKE 

 

9 MAJA- DZIEŃ EUROPY


Dzień Europy zwany także Dniem Unii Europejskiej to święto europejskich państw obchodzone corocznie 9 maja. Dzień ten został ustanowiony w rocznicę przedstawienia planu Schumana w 1950 roku. Co roku tysiące osób uczestniczy w debatach, koncertach, wizytach grupowych i innych wydarzeniach organizowanych w ramach obchodów Dnia Europy. Działania te mają na celu informowanie i uświadamianie społeczeństwa na tematy związane z UE.

 

Młodsi Ambasadorowie Parlamentu Europejskiego z naszej szkoły po spotkaniu z Panią Dyrektor wyszli w tym dniu w miasto, aby wręczając mieszkańcom Ostrołęki żółte tulipany z niebieską kokardką uczcić 15-letnie członkostwo Polski we Wspólnocie. Przechodząc obok Urzędu Miasta odwiedziliśmy Pana Wiceprezydenta Macieja Kleczkowskiego i Panią Dyrektor Wydziału Oświaty Annę Gocłowską.

 

Tegoroczne obchody poświęcone są tematowi naszego wyboru przyszłości. Wybory europejskie, które odbędą się w dniach 23–26 maja, to dla każdego z nas szansa, aby zabrać głos w sprawie tego, kto będzie podejmować ważne decyzje, które mają wpływ na nasze życie.

Małgorzata Święcicka
Opiekun SKE
 

 

ZASMAKUJ W ZDROWIU


16 kwietnia uczennice naszej szkoły wzięły udział w pierwszej edycji Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu organizowanym przez PWSIiP w Łomży. Do rywalizacji przystapiło 175 uczniów szkół ponadgimnazjalnych, m. in. z Białegostoku, Wysokiego Mazowieckiego, Łomży, Ostrołęki, Łysych. Mimo, iż nasze reprezentantki nie zajęły miejsc na podium, z pewnością wyjazd zaliczyć można do udanych.

 

Poza częścią konkursową przewidziano dodatkowe atrakcje dla uczestników. Pierwszą z nich był wykład prof. dr hab. inż. Bożeny Waszkiewicz – Robak na temat: „ Żywność wygodna – sposób na zdrowy styl życia'' . Kolejnym punktem dnia w PWSIiP były mini warsztaty i zwiedzanie Hali Półtechniki. Gościłyśmy na Wydziale Nauk o Zdrowiu, gdzie można zgłębiać wiedzę na temat analizy sensorycznej, prześledzić proces produkcji piwa, twarogu, czy przeprowadzić szczegółową analizę mąki lub miodu.

 

Wizyta w PWSIiP w Łomży była bardzo ciekawym doświadczeniem i bez wątpienia niebywałą okazją do bliższego poznania kierunków tej uczelni. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Opiekunami podczas konkursu były p. Monika Mulawka i p. Magdalena Kacperek.

Monika Mulawka 

 

FRANKOFONIA 2019


W dniu 4 kwietnia 2019r. obchodziliśmy Dni Języka Francuskiego pod hasłem Frankofonia 2019. Nasza szkoła - ZSZ nr 4 im Adama Chętnika i I Liceum Ogólnokształcące im. Gen. Józefa Bema zaprosili szanownych gości do francuskiej kawiarni „Cafe Paris” na recital piosenki francuskiej. Repertuar był bardzo zróżnicowany – od starszych wykonań takich jak Marie Laforet po współczesne wykonania Indili czy też Zaz. Niektóre piosenki znalazły nowe aranżacje w wykonaniu uczniów. Wieczór był niezwykle udany, goście licznie przybyli, a w tle przy filiżance kawy, słychać było dźwięki francuskich piosenek…..

 

Barbara Stepnowska

 

 

VIII KONKURS SZTUKI KULINARNEJ W WARSZAWIE


Zespół w składzie Szymon Samsel z kl. 3U i Wiktor Małkowski z kl. 3R pod opieką p. Mileny Tyszka uczestniczyli w finale VIII Konkursu Sztuki Kulinarnej pt. „Darz Bór”, organizowanego przez Zespół Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie. Celem konkursu było wykazanie umiejętności kulinarnych w sporządzeniu oryginalnej potrawy z wykorzystaniem składnika pochodzącego z lasu. Nasi uczniowie przygotowali polędwiczki z dzika z kaszą gryczaną, zielonym purée oraz karmelizowanym burakiem.

 

Mimo, iż nasi uczniowie nie zajęli żadnego miejsca na podium, należą im się ogromne podziękowania za reprezentowanie naszej szkoły.

 

Życzymy im dalszych sukcesów kulinarnych oraz trzymamy kciuki za zdane egzaminy zawodowe.  

 

Milena Tyszka

 



223 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl