![](miniaturki/20190416konkurs.jpg)
16 kwietnia uczennice naszej szkoły wzięły udział w pierwszej edycji Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu organizowanym przez PWSIiP w Łomży. Do rywalizacji przystapiło 175 uczniów szkół ponadgimnazjalnych, m. in. z Białegostoku, Wysokiego Mazowieckiego, Łomży, Ostrołęki, Łysych. Mimo, iż nasze reprezentantki nie zajęły miejsc na podium, z pewnością wyjazd zaliczyć można do udanych.
Poza częścią konkursową przewidziano dodatkowe atrakcje dla uczestników. Pierwszą z nich był wykład prof. dr hab. inż. Bożeny Waszkiewicz – Robak na temat: „ Żywność wygodna – sposób na zdrowy styl życia'' . Kolejnym punktem dnia w PWSIiP były mini warsztaty i zwiedzanie Hali Półtechniki. Gościłyśmy na Wydziale Nauk o Zdrowiu, gdzie można zgłębiać wiedzę na temat analizy sensorycznej, prześledzić proces produkcji piwa, twarogu, czy przeprowadzić szczegółową analizę mąki lub miodu.
Wizyta w PWSIiP w Łomży była bardzo ciekawym doświadczeniem i bez wątpienia niebywałą okazją do bliższego poznania kierunków tej uczelni.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Opiekunami podczas konkursu były p. Monika Mulawka i p. Magdalena Kacperek.
Monika Mulawka