NAJSŁODSZY ZAWÓD, czyli święto cukiernika w ZSZ 4


Corocznie 15 marca swoje święto obchodzą zawodowi cukiernicy i piekarze ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Dzięki ich ciężkiej pracy rano na sklepowych półkach dostępny jest szeroki wybór wypieków – bułek, chlebów i smacznych ciast. To ich ciężka praca przynosi nam chwile przyjemności, gdy sięgamy po pyszne ciasta do popołudniowej kawy.

Pomysł na obchody Dnia Cukiernika pojawił się w naszej szkole dobrych parę lat temu razem z powstaniem kierunku Technik technologii żywności , specjalność cukiernik! W tym roku organizatorzy postanowili trochę przesunąć datę świętowania tego jakże słodkiego zawodu na 12 kwiecień by móc połączyć go z już V edycją konkursu na „Babkę Wielkanocną”, który pierwszy raz po przewie „covidowej” ponownie miał formę stacjonarną.

Spośród nadesłanych zgłoszeń z całej szkoły Jury konkursu wybrało 8 najlepszych prac by mogli powalczyć w finale podczas obchodów Dnia Cukiernika. W wyborze prac pomagali słynni i zaprzyjaźnieni cukiernicy z naszą szkołą – pan Wojciech Rzepecki - arcymistrz cukiernictwa oraz Maciej Wiśniewski mistrz cukiernictwa z cukierni Mazovia.

W finale zadaniem uczniów było przyniesienie do szkoły upieczonej babki , zgodnie z nadesłanym ze zgłoszeniem, a następnie na przygotowanych stanowiskach konkursowych wykonanie jadalnej dekoracji, która zachwyci Jury, ocenie będą podlegały:

-wygląd wizualny
- smak
- kreatywna dekoracja
- organizacja stanowiska zgodna z bhp
- jak również prezentacja słowna swojego wypieku

Ostatecznie pierwsze miejsce i tytuł najlepszej Babki Wielkanocnej wywalczyła Judyta Rola z klasy 2tg , miejsce drugie Julita Gąska 4tg1, trzecie miejsce Martyna Białobrzewska z klasy 1c. Wyróżnienia otrzymali : Szymon Gocłowski 1c, Wiktoria Załęska 1c, Aleksandra Suska 1c, Zuzanna Walkowiak 1tg, Weronika Bubrowiecka 2g!

Nagroda główną w konkursie były warsztaty z robienia tortu u słynnej Urszuli Stępniak, właścicielki Pracowni „Słodki Muffin w Warszawie”. Każdy uczestnik otrzymał voucher do Piekiarni – Cukierni „Romanowski” – patrona kierunku Technik technologii żywności – specjalność cukiernik. Dodatkowo wszyscy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez Akademię inspiracji Makro, Grupę Sempre, Akademię WAPAS w Warszawie

Tego dnia nie mogło zabraknąć również słodkości czyli pokazów cukierniczych! Na zaproszenie szkoły odpowiedział Szef Kuchni i Cukiernik z Akademii Inspiracji Makro pan Michał Węcławek, który wykonał na oczach uczniów przepyszny deser w klimacie wiosennym czyli Babkę Wielkanocną w nowoczesnym wydaniu , a mianowicie babka bananową z kremem na bazie białej czekolady z nutą odświeżającej mięty i limonki oraz klasycznego lemon curda . Oprócz fantastycznej lekcji cukiernictwa pan Michał pełnij funkcję przewodniczącego konkursu.

Innym pokazem, równie efektowym i cieszącym oko i podniebienie były lody na bazie Skyra z użyciem ciekłego azotu zaprezentowane przez naszego ucznia Mateusza Rutkowskiego z klasy 2tg .

12 Kwietnia obchodzone jest również święto CZEKOLADY i jak na świętowanie najsłodszego zawodu świata nie mogło jej i u nas zabraknąć! A wręcz „lała się strumieniami” czyli z fontann !! Uczniowie mogli się skosztować pysznej czekolady deserowej oraz białej w towarzystwie przepysznych owoców. A jak dobrze wiemy spożywanie czekolady powoduje produkcję endorfin czyli hormonu szczęścia , które sprzyja uczeniu się. Dlatego organizatorzy postanowili wykorzystać taką okazję i sprawdzić poziom wiedzy o czekoladzie naszą kochaną publiczność za pomocą Quizu na platformie Kahoot. Najwięcej poprawnych odpowiedzi udzieliły Weronika Bubrowiecka i Zuzanna Walkowiak , które otrzymały słodkie upominki . Należy jeszcze wspomnieć, iż reszta uczniów z naszje szkoły również mogła sprawdzić swoją słodką wiedzę odpowiadając na pytania podczas przerw pomiędzy lekcjami, a za każda dobrą odpowiedź otrzymała kruche ciasteczko z logo szkoły.

Obchody Dnia Cukiernika obfitowały w moc wrażeń, uśmiechu , pozytywnej energii a przede wszystkim w SŁODYCZE, których nie mogło zabraknąć! Wśród słodkości znalazły się: babeczki z nadzieniami, muffinki, serniki, szarlotki, brownie, przeróżne ciasta z kremami, kruche ciasteczka i inne słodkości.

Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom , które zaszczyciły nasz swoją obecnością tego dnia szczególnie Panu Michałowi Węcławskiemu z Makro oraz Pani Izabeli Zawadzka przedstawicielowi z ramienia państwa Romanowskich , jak również niezawodnej naszej dyrekcji oraz kierownictwu . Jeszcze raz bardzo dziękujemy WSZYSTKIM sponsorom nagród w konkursie , jak również ogromne podziękowania za wsparcie dla niezastąpionej „ OSM Piątnica „ za pomoc w przygotowaniu słodkiego poczęstunku dla wszystkich obecnych.

Szczególnie podziękowania dla pań: Ewie Tyszce, Wiolecie Dyko, Małgorzacie Ustarbowskiej , Milenie Tyszce i Ewie Okowickiej – Dyl za cierpliwość i pomoc w przygotowywaniu ciast, dekoracji , konkurów, atrakcji i organizacji tego dnia.

Ps. Mamy nadzieję że tego dnia nikt nie liczył kalorii i …do zobaczenia za rok!!!

Dzień Cukiernika 2023 uważany za zakończony

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl