Absolwentów Szkół Podstawowych zapraszamy do "Czwórki"

Drodzy Uczniowie klas maturalnych, Rodzice, Wychowawcy, Nauczyciele!

 

ZOSTAŃCIE w DOMU - ZSZ4 CZEKAMY NA WAS

ZDALNA BABKA WIELKANOCNA 2020

Wielkanoc 2020 była wyjątkowa, dlatego też aby ubarwić okres kwarantanny zorganizowano konkurs na ZDALNĄ BABKĘ WIELKANOCNA 20020. Zadaniem uczniów było samodzielne wykonanie babki wielkanocnej w warunkach domowych oraz udokumentowanie procesu produkcji zdjęciami. Do konkursu mogli przyłączyć się również nasi nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.

 

Pomysł na konkurs w takiej formie okazał się „strzałem w dziesiątkę”, zainteresowanie było ogromne- otrzymano 21 zgłoszeń!

 

Jury w składzie: p. Barbara Stepnowska, p. Aldona Zadroga, p. Adam Zienkiewicz, p. Anna Słota, p. Elżbieta Stepnowska i p. Agnieszka Wojtasik- miało niełatwe zadanie aby wyłonić zwycięzców. Wszystkie nadesłane babki zachwycały swoim wyglądem. Uczniowie zadbali nie tylko o dekoracje wypieków ale także o otoczenie, nadając prawdziwie świąteczny klimat. Niestety nie można było przyznać wszystkim pierwszych miejsc i wg reguł należało wyłonić zwycięzców. Wg oceny:

 

1 miejsce zajęła Sędrowska Karolina 3kc

2 miejsce zajęła Bachmura Natalia 2kc

3 miejsce zajęła Kaczyńska Milena 1g1  

 

Wyróżnieni zostali: Kiernozek Paweł 3g, Ruszczyk Katarzyna 3kc, Mierzejewska Natalia 1kc

 

Wręczenie nagród odbędzie się kiedy będziemy mogli bezpiecznie wrócić do szkoły. Tymczasem dla osłody wszyscy uczestnicy otrzymali po ocenie bardzo dobrej, a 6 najlepszych po ocenie celującej z wybranego przedmiotu zawodowego.

 

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom, udowodniliście, że nie dajecie się wirusowi, potraficie się bawić i tworzyć cukiernicze dzieła. BRAWO!

 

Organizatorami konkursu były panie: Agnieszka Wojtasik, Ewa Okowicka- Dyl i Milena Tyszka 

 

ZAJĘCIA

W dniu 02.03.2020r. uczniowie klasy 3 R uczestniczyli w zajęciach z zakresu technik sporządzania i dekorowania wyrobów cukierniczych na przykładzie makaroników i tortów. Przeprowadziła je uczennica klasy 3 R Iza Bielacka - stypendystka w ramach projektu – „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” w roku szkolnym 2019/2020 .

 

Iza podzieliła się wiadomościami i umiejętnościami zdobytymi podczas uczestnictwa w specjalistycznych warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Instytut Sztuki Kulinarnej w Warszawie.

 

Przedstawiła kolegom i koleżankom technikę sporządzania makaroników, bezy włoskiej, francuskiej i szwajcarskiej oraz historii powstania „Bezy Pavlovej” , zachęcając do podnoszenia swoich umiejętności oraz rozwijania zainteresowań zawodowych.

 

Młodzież miała możliwość praktycznie nauczyć się sporządzania i dekorowania najsłynniejszego tortu świata „ Bezy Pavlovej”.

 

Zajęcia odbyły się w ramach realizacji zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego. 

 

Ewa Tyszka

 

Podstrony

 

   Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce 2017/2018