„19 DNI PRZECIWKO PRZEMOCY”

To już kolejny rok, w którym nasza szkoła włączyła się w ogólnoświatową kampanię "19 dni przeciwko przemocy, krzywdzeniu dzieci i młodzieży". Symbolem kampanii jest pomarańczowa wstążka - kolor ostrzegawczy. Prowadzone w ramach kampanii działania mają ostrzegać, zwracać uwagę, uwrażliwiać na krzywdę drugiego człowieka, uczyć budować świat bezpieczny, wolny od przemocy.

W tym roku, ze względu na ograniczenia związane z pandemią funkcjonujemy na odległość poprzez działania informacyjno-edukacyjne oraz konkurs na plakat profilaktyczny, jako sposób na wyrażenie przez uczniów swoich myśli i emocji, będących sprzeciwem przeciwko przemocy. To również doskonały sposób na przekazanie ważnych treści, wzbudzenie refleksji i samodzielne wyciąganie wniosków.

Konkurs zorganizowały Panie K. Korczakowska-Nosek i A. Wilińska. Zapraszamy do obejrzenia galerii prac i głosowania na najciekawszą na Facebooku. Dla zwycięzców mamy nagrody. GALERIA PRAC>>>

D. Ossowska - pedagog  

Krystyna Korczakowska-Nosek

 

 

KONKURS SZKOLNEGO KOŁA HDK

W ramach zbliżających się Dni Honorowego Krwiodawcy Szkolne Koło HDK Ostrołęcki Legion wraz z Ostrołęckim Legionem Oddział Klubu HDK Legion ogłasza konkurs na najlepszą prezentację multimedialną oraz hasła propagujące krwiodawstwo. Szczegółowe informacje w załączonym regulaminie.

REGULAMIN KONKURSU HDK

Organizatorzy

Katarzyna Kowalska

Małgorzata Litwa

 

 

 

11 LISTOPADA NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

ZAPROSZENIE NA KONKURS

Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce ma zaszczyt zaprosić do III edycji Konkursu z Chemii dla uczniów klas pierwszych Szkół Ponadpodstawowych na terenie Ostrołęki i zachęca do wzięcia udziału w konkursie. W tym roku stawiamy na wiedzę ze szkoły podstawowej, a konkurs przyjmuję tytuł „MISTRZ CHEMII”

Ze względu na bezpieczeństwo uczestników i nauczycieli Dyrekcja Szkoły oraz Organizatorzy Konkursy podjęli decyzję o przeprowadzeniu tegorocznego konkursu w formie on-line.

KONKURS odbędzie się w środę 02.12.2020 o godz. 10.00.

Czas trwania testu to 90 minut.

Za organizację tego etapu odpowiedzialna jest Szkolna Komisja Konkursowa.

W dniu 30.11.2020 (poniedziałek), na adres e-mail podany w zgłoszeniu przesłane zostaną indywidualne kody do testu on-line na stronie www.tesportal.pl. Liczba kodów będzie odpowiadała liczbie uczniów podanej w zgłoszeniu. Kodu można użyć tylko raz. 

Do zadań Szkolnej Komisji należy:

  • Przekazanie uczestnikom kodów wraz z informacją o stronie internetowej za pomocą, której należy się zalogować.
  • Uczestnicy będą proszeni o podanie Imienia, Nazwiska, adresu e-mail, nazwy szkoły, miejscowości
  • Przekazanie uczestnikom informacji o włączeniu funkcji „Uczciwy rozwiązujący”

Załączamy do pobrania regulamin konkursu, formularz zgłoszeniowy.POBIERZ REGULAMIN>> 

Organizatorzy:
Elżbieta Rogalska
Ewa Okowicka-Dyl

AKADEMIA WIEDZY O MIĘSIE

Udało się, GASTRO TEAM w finale „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu”! To konkurs skierowany do uczniów szkół gastronomicznych , rolniczych lub pokrewnych organizowany na terenie czterech województw : mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i łódzkiego . „Konkurs jest częścią kampanii informacyjnej , której celem jest edukowanie i budowanie świadomości młodych ludzi w zakresie tradycji i dorobku polskiej branży mięsnej i przetwórstwa mięsnego , a także zaprezentowanie etapów tej produkcji na przykładzie mięsa wołowego i indyczego”
czytamy na stronie:www.akademiawiedzyomiesie.pl

21.10.2020 uczniowie klas 3TG oraz 2TG w ramach II etapu zmagań konkursowych uczestniczyli w wykładzie pani dr Justyny Bylinowskiej na temat produkcji mięsa w naszym kraju . Następnie uczniowie rozpoczęli „pichcenie” w Warszawskim studium Kulinarnym „Let’s go Cook” pod okiem Chef Dominika Budzich, który przygodę z gotowaniem zaczął od programu tv MasterChef, dotarł do półfinału. Gotował dla Gordona Ramsay-a i Michela Roux). Prowadził również dietetyczny program kulinarny w Telewizji Polskiej „Na zdrowie”, jest częstym gościem w programach w TVP2 i TVN.

Nasi reprezentanci wraz z opiekunem Ewą Okowicką-Dyl mieli do wykonania szereg potraw z zastosowaniem mięsa wołowego oraz indyczego, a jak im poszło? Oceńcie sami zaglądając w galerię zdjęć, ja tylko mogę dodać, że było PYSZNIE!

Wyjazd ten był bardzo pouczający dzięki czemu uczniowie zyskali nowe doświadczenie jak i również utrwalili sobie wcześniej zdobyte informacje na lekcjach z tej dziedziny.

Teraz czeka ich kolejny , trzeci najtrudniejszy ostatni etap konkursu, a jaki będzie finał, niedługo się dowiemy. Trzymamy kciuki!!!

Pomysłodawcą i organizatorem kampanii „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu” jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMII.

Ewa Okowicka-Dyl 

 

Podstrony

 ...  ...

 

   Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce 2017/2018