KONKURSY


Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża ZSZ nr 4 wywalczył I miejsce


Dnia 12 kwietna 2024r odbyły się Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża organizowane przez :Oddział Rejonowy Polski Czerwony Krzyż w Ostrołęce, Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Ostrołęce oraz Komisja Przysposobienia Sanitarnego PCK w Ostrołęce. Celem konkursu było podniesienie i sprawdzenie wiedzy oraz umiejętności udzielania pierwszej pomocy, a także wiedzy o Polski Czerwonym Krzyżu. Nasza szkołę reprezentował zespół 5 osobowy z osobą rezerwową. Skład zespołu: Roksana Prusaczyk kl. 1O, Dominika Bachmura kl.1A,Martyna Glinka kl.1A, Ilona Łozińska kl.1A, Julia Stachurska kl.1A, Wiktoria Rutkowska kl. 1A

Opiekę podczas konkursu sprawowała Pani Bożena Żebrowska, a do konkursu przygotowywała Pani Barbara Zaborowska i Pani Hanna Kozikowska. Gratulujemy zespołowi uczniowskiemu za zajęcia I miejsca i życzymy dalszych sukcesów.

Barbara Zaborowska

XVIII Ogólnopolska Franciszkańska Olimpiada Wiedzy o św.Maksymilianie


11kwietnia odbyła się XVIII Ogólnopolska Franciszkańska Olimpiada Wiedzy o św.Maksymilianie .

Naszą szkołę reprezentowali:
Amelia Jabłonowska kl 2H
Maya Kosewska 2H
Bartosz Garela 4G

Finalistom gratulujemy i życzymy sukcesów

Anna Kuropatwa

6 Szachowe Mistrzostwa Szkoły o Puchar Dyrektora ZSZ nr4


22 MARCA ŚWIATOWY DZIEŃ WODY!!!!


Dnia 22 marca w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Wody (H2O). Z tej okazji nauczyciele uczący przedmiotów: chemia, geografia, EDB, a także realizujący zadania projektów w szkole: EPAS i SK Ekologicznego Ekomaniacy/GOZ postanowili zorganizować szkolny konkurs o wodzie dla klas I. Do konkursu przystąpiło 33 osób z następujących klas: 1A, 1H,1G,1S,1O, 1M, 1C Zwycięzcami konkursu zostali następujący uczniowie:

I miejsce – zajął Shan Sapkota z klasy 1A

II miejsce - zajął Antoni Ruszczyk z klasy 1A

III miejsce - Emilia Staśkiewicz z klasy 1A, Jakub Part z klasy 1A i Oliwia Pazik z klasy 1H 

Nagrody dla zwycięzców ufundowała Spółdzielnia Uczniowska „EKONOMIK” oraz Szkolny Klub Europejski, za które bardzo dziękujemy. Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy jeszcze raz zwycięzcom konkursu.

Szkoła w tym roku szkolnym po raz drugi przystąpiła do udziału w akcji Światowy Dzień Wody z PAH. W ramach realizacji tej akcji przez miesiąc marzec i kwiecień na lekcjach chemii, geografii, EDB, a także na zajęciach z wychowawcą były przeprowadzone lekcje ekologiczne poświęcone tematom o wodzie. Nauczyciele i uczniowie uczestniczyli w webinariach np.: Jak moje decyzje wpływają na dostęp do wody na świecie organizowanych przez PAH. Została przygotowana również gazetka na korytarzu szkolnym poświęcona zagadnieniom o wodzie, a także prezentacja .

Organizatorzy Światowego Dnia Wody:
E.Rogalska, E.Okowicka- Dyl,
M.Zalewska, B.Zaborowska

II edycja Konkursu Kulinarnego w Białymstoku


Wśród zapachów przypraw i soczystych aromatów, 10-cio osobowa grupa uczniow z naszej szkoły wyjechała do Białegostoku , by zmierzyć się w epickiej bitwie smaków podczas II edycji Konkursu Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku . To niezwykłe wydarzenie przyniosło ze sobą nie tylko pyszne dania, ale także niezliczone przeżycia kulinarnych podróży.

Uczniowie klas 2g, 2c,3g pod opieką Pani Mileny Tyszki i Ewy Okowickiej – Dyl, zaprezentowali swoje umiejętności gotowania i cukiernicze stawiając na talerzu nie tylko smak, ale również wyrafinowaną estetykę.

Elementem obowiązkowym zarówno w kategorii kulinarnej jak i cukierniczej było użycie tradycyjnego Sera Koryciskiego z firmy Zarzeccy , posiadający certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne .

Zaskakującym elementem konkursu był fakt, że niektórzy z młodych kucharzy zainspirowali się tradycyjnymi potrawami swoich rodzin, tworząc nowoczesne interpretacje przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Uczniowie z klasy 3h pod opieką Pani Ewy Tyszki spróbowali swoich sił w kategorii KELNERSKIEJ który składał się z 3 etapów:

1. Wykonanie nakrycia dla 2 gości zgodnie z wylosowanym menu oraz zastosowanie odpowiedniego serwisu zgodnego z techniką kelnerską.

2. Sporządzenie drinka/ koktajlu bezalkoholowego

3.Podanie i wyserwowanie wina bezalkoholowego w obecności gości. 

Oprócz konkursu , w międzyczasie odbywały się Warsztaty cukiernicze w których z dumna reprezentowały naszą szkołę uczennice z klasy 2g.

I choć finalnie nie udało się naszym drużynom zająć miejsca na przysłowiowym „pudle„, to i tak jesteśmy z nich niezwykle dumni zwłaszcza, że do konkursu stawili się uczniowie nie tylko z naszego kraju ale również Litwy i Francji!

Widok pełnych pasji i determinacji uczniów podczas przygotowywania swoich zadań był nie do opisania i napawał dumą .

Dla nas prawdziwą nagrodą była radość z możliwości eksploracji kulinarnego świata i nawiązania nowych przyjaźni w atmosferze wzajemnej pasji i szacunku.

Ewa Tyszka, Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl




1 z 88

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl