AKTUALNOŚCI


DESER OD SERCA


Coroczny konkurs walentynkowy „ Deser od serca„ tym razem przybrał trochę inną formę Na zaproszenie szkoły odpowiedział słynny cukiernik Krzysztof Kopciński, który wspólnie z młodzieżą ZSZ 4 stworzył desery w walentynkowym klimacie Pan Krzysztof ukończył szkołę o profilu cukierniczym. Pierwsze cenne doświadczenie zawodowe zdobywał już w czasie nauki praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu. Po 5 latach został wieloletnim szefem cukierni w kultowej Kawiarni i Restauracji Nowy Świat. Później swoje umiejętności doskonalił za granicą. Po powrocie do kraju pracował w cukierni Lukullus potem zmieniał cukiernie ale nie zmieniał stanowiska – we wszystkich był szefem i tak jest do dziś. (…) Jego zdaniem najważniejsze w zawodzie cukiernika to upór, ciężka praca a przede wszystkim pasja. Cukiernictwo jest dla niego nieustającym wyzwaniem i radością eksperymentowania.„

Nasza młodzież miała niewyobrażalną okazję sporządzić pod okiem tak znakomitego cukiernika min.
- makaroniki francuskie
- monoporcje z musem czekoladowym
- ciastka ptysiowe w różnej postaci
- tartaletki
- bezy
- Brownie

I wiele, wiele innych cudownych słodkości.

Warsztaty były niezwykle intensywne , pracochłonne ale satysfakcjonujące i wzbogacające wiedzę młodego pokolenia !

Panu Krzysztofowi jeszcze raz bardzo dziękujemy za dosłownie Wszystko co mogliśmy dziś usłyszeć, powąchać, zapamiętać i co najważniejsze spróbować i mamy nadzieję Do Zobaczenia.

Na dzisiejszych warsztatach nie mogło zabraknąć najlepszego nabiału w Polsce z Piątnica , no bo skąd ! Dziękuję bardzo za wsparcie !  

Milena Tyszka , Ewa Okowicka - Dyl

Temat : Zawód Sommelier.


Dziś naszą szkołę odwiedził v-ce prezydent Stowarzyszenie Sommelierów Polskich Pan Piotr Kamecki, który spotkał się z uczniami klas gastronomicznych i hotelarskich by przybliżyć im zawód Sommeliera.

Pan Piotr w niezwykle ciekawy i wyczerpujący sposób przybliżył uczniów ten fach. Nie zabrakło ciekawych i humorystycznych przykładów z życia koneserów wina ale i nie tylko.

Kim jest Sommelier? Sommelier selekcjonuje i serwuje wina i inne alkohole, wody gastronomiczne oraz cygara. (...) Celem pracy sommeliera jest obsługa gościa w lokalu gastronomicznym, ze szczególnym uwzględnieniem doradzania przy wyborze wina oraz jego serwowanie.

Jeszcze raz bardzo dziękujemy Stowarzyszeniu Sommelierów Sommelierów Polskich za interesującą i pełną pasji lekcje.

“Stowarzyszenie Sommelierów Polskich to społeczność ludzi, którzy poświęcili się pasji i pracy dla wina. Członkowie Stowarzyszenia pracują w branży gastronomicznej lub szeroko rozumianym sektorze winiarskim. Od 2001 roku Stowarzyszenie aktywnie współtworzy rynek i kulturę wina w Polsce, organizując lub patronując najważniejszym wydarzeniom winiarskim w Polsce. Są ekspertami i liderami opinii o ugruntowanej i niekwestionowanej pozycji na rynku wina.

Celem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich jest integracja środowiska sommelierskiego, poszerzanie wiedzy na temat wina, podnoszenie standardów usług oraz kwalifikacji pracowników w polskiej gastronomii. SSP reprezentuje interesy zawodowe zrzeszonych członków, stanowi forum wymiany poglądów i doświadczeń profesjonalistów branży wina, jest partnerem biznesowych przedsięwzięć i projektów realizowanych w obszarze wina.”

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich: Sommelierzy.pl

Milena Tyszka , Ewa Okowicka - Dyl

WALENTYNKOWE MENU - KONKURS


16.02.24r. w Zespole Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie przy ul. Okopowej 55a odbyły się równolegle dwa wojewódzkie konkursy:

A. XI Kulinarny - pt. "Walentynkowe menu"
B. VII Hotelarski - pt. "Zostań mistrzem hotelarstwa"  

Do udziału z Naszej szkoły, do konkursu gastronomicznego zgłosiły się dwie osoby, a tym samym zakwalifikowali się Karolina Walczak z 2g oraz Mateusz Rutkowski z 3g Opiekunami młodzieży byli Panie Ewa Okowicka-Dyl, Milena Tyszka, ale w przygotowaniu i inspirowaniu również miał swój udział nasz wczorajszy gość czyli Krzysztof Kopciński No i cóż … pełen sukces ! Na 13 drużyn jednoosobowych Karolina zajęła 4 miejsce, natomiast Mateusz 3!!!!

Pierwsze i drugie miejsce zajęli gospodarze konkursu także zabrakło niewiele. Konkurs miał formę BLACK BOX. Młodzież w czasie 150 minut miała do wykonania 2 porcje dania głównego oraz dwie deseru w klimacie walentynkowym, z surowców przygotowanych przez organizatora, które nie były znane uczestnikom do czasu rozpoczęcia konkursu, dlatego tym bardziej jesteśmy dumni z naszych reprezentantów.

Serdecznie gratulujemy! i życzymy dalszych sukcesów w innych zmaganiach kulinarnych.

Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl

WALNE ZGROMADZENIE SPÓŁDZIELNI UCZNIOWSKIEJ „EKONOMIK”


W dniu 16 lutego 2024 roku odbyło się WALNE ZGROMADZENIE SPÓŁDZIELNI UCZNIOWSKIEJ „EKONOMIK” o charakterze sprawozdawczym, w którym uczestniczyli spółdzielcy oraz opiekunowie spółdzielni Pani Barbara Parzych i Pani Małgorzata Święcicka, a także Pan Wicedyrektor Adam Zienkiewicz.

Obradom przewodniczył Prezes Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK” Wiktor Zalewski uczeń z klasy 3 Technikum ekonomicznego.

Podczas Walnego Zgromadzenia zostały podjęte stosowne uchwały związane z prowadzoną działalnością, a także zatwierdzono roczne sprawozdanie finansowe.

Dokonano podsumowania szeregu inicjatyw finansowanych w ramach działalności spółdzielni w roku ubiegłym. Jednocześnie członkowie spółdzielni z entuzjazmem przedstawili nowe propozycje i pomysły na działania do realizacji w najbliższym czasie.

Pani Barbara Parzych podziękowała wszystkim spółdzielcom za zaangażowanie i wszechstronne działania wspierające realizację stautowych zadań szkoły, które służą całej naszej społeczności.

Barbara Parzych
 

PODSUMOWANIE OLIMPIADY Z ZUS „WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ O UBEZPIECZENIACH SPOŁECZNYCH”


Projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS” wieńczy Olimpiada „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”, w której wzięli udział uczniowie klas ekonomicznych. I etap Olimpiady został przeprowadzony 28 listopada w formie stacjonarnej.

Uczniowie mieli do rozwiązania test jednokrotnego wyboru składający się z 20 zadań.

Najwyższą liczbę punktów uzyskali:
I miejsce Mateusz Siok z klasy 5A1,
II miejsce Gabriela Krakowiecka z klasy 5A1,
III miejsce Natalia Świątkowska z klasy 5A1.

Uczniowie zostali zgłoszeni do zespołu reprezentującego szkołę podczas rozgrywek na kolejnym szczeblu Olimpiady.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy okolicznościowe oraz nagrody ufundowane przez ZUS Oddział w Płocku, które wręczyła Pani Wicedyrektor Elżbieta Niedźwiedzka podczas uroczystego podsumowania Olimpiady. Nauczyciele zaangażowani w przygotowanie młodzieży do Olimpiady również otrzymali podziękowania i upominki od ZUS Oddział w Płocku.

Nad przebiegiem Olimpiady czuwała KOMISJA SZKOLNA: Barbara Parzych, Małgorzata Złotkowska, Joanna Skarzyńska oraz przewodniczący Pan Wicedyrektor Adam Zienkiewicz. Gratulujemy zwycięzcom oraz życzymy dalszych sukcesów.

W sposób szczególny składam podziękowania dla Pani Anety Kokosza koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji za współpracę, wsparcie i towarzyszenie nam podczas realizacji projektu edukacyjnego „Lekcje z ZUS”.
 

Barbara Parzych


 ...  ...


10 z 405

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl