AKTUALNOŚCI


EXPO KRAKÓW 2023 –ŚWIĘTO GASTRONOMII


W dniach 8-10 listopada odbyła się 30. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® wraz z Targami Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® i Targami Wina ENOEXPO

W tym roku nasza szkoła mogła pierwszy raz uczestniczyć w tym wydarzeniu. Targi cieszyły się W tym roku nasza szkoła mogła pierwszy raz uczestniczyć w tym wydarzeniu. Targi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wystawców i zwiedzających, dzięki ciekawej i zróżnicowanej ofercie wystawienniczej i bogatemu programowi merytorycznemu tragów. Wystawcy zaprezentowali szeroką gamę produktów dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji i innych lokali gastronomicznych, a także żywność, napoje oraz wina z całego świata.. Wystawcy zaprezentowali szeroką gamę produktów dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji i innych lokali gastronomicznych, a także żywność, napoje oraz wina z całego świata.

Jubileuszowe targi zyskały wyjątkową oprawę a w programie znalazły się krajowe finały dwóch spektakularnych konkursów – Bocuse d’Or i Kawowych Mistrzostw Polski. 

9 listopada uczennica Wiktoria Koziatek z 5G1 miała możliwość uczestniczyć w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie BOCUSE D’OR! Miała przyjemność spędzić cały dzień z Najlepszymi Szefami Kuchni w Polsce i na Świecie. Dzięki Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere dostała szanse by być w Technical Team i obserwować konkurs od tej drugiej strony oraz jej głównym zadaniem było prezentacja dań konkursowych publiczności. To był bardzo ważny dzień dla Wiktorii pełen emocji, doświadczeni i nowych znajomości.

10 listopada 2023, ta data z pewnością zapisze się na stałe w pamięci naszych uczniów, a to za sprawą pierwszego międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Polska 2023 w Krakowie . Do konkursu dostało się 6 najlepszych drużyn z całej Polski, a wśród nich reprezentanci naszej szkoły czyli Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z klasy 3G . Konkurs stał na niezwykle wysokim poziomie, co możemy zauważyć nawet w składzie Jury , gdzie widnieją takie nazwiska jak Robert Sowa, Bożena Sikoń czy założyciel konkursu Philippe Mille. Danie z łososia i deser z dyni i czekolady przygotowane przez naszych uzdolnionych kucharzy zdobyło uznanie jury, a nasz duet otrzymał nagrodę specjalną – szkolenie w Akademii Czekolady. Do konkursu przygotowywała uczniów Pani Ewa Okowicka -Dyl . Wielkie gratulacje dla naszej dwójki . Była krew, łzy , nerwowa atmosfera ale spisali się świetnie. Szkoła jest z Was dumna i czekamy na więcej !

Przygotowanie do konkursu wymagało sporych nakładów finansowych dlatego serdecznie dziękujemy Firmom „SiejeMy” oraz „Bunge” właścicielowi marki Kruszwica za wsparcie uczniów w niezbędne dla ich potrawy produkty Państwa firmy! Dziękujemy również Spółdzielni Uczniowskiej "Ekonomik" , Radzie Rodziców oraz MiniBistro za wsparcie finansowe wyjazdu.

Dni spędzone na udziale w targach upłynęły niezwykle intensywnie i inspirująco, a to za sprawą możliwości spotkania i porozmawiania naszej ekipy z „czwórki „ z wspaniałymi Szefami Kuchni, gwiazdami Polskiej gastronomii, czego jesteśmy przekonani nigdy nie zapomną.

Ewa Okowicka-Dyl

Profilaktyka raka piersi


W dniu 15.11.23 r odbyło się spotkanie z przedstawicielkami firmy Avon P. Anną Samsel i P. Joanną Krukowską.

W spotkaniu uczestniczyli uczniowie z klasy IV A, IV G, IV O i IV S. Tematem zajęć była profilaktyka raka piersi oraz jej znaczenie dla naszego zdrowia. Zajęcia były interesujące i zachęcały uczniów do aktywnego uczestnictwa. Niektórzy uczniowie otrzymali drobne prezenty.

Serdecznie dziękujemy Paniom z firmy Avon za przeprowadzenie zajęć i podkreślenie znaczenia stylu życia w profilaktyce raka piersi i innych chorób.  

 

Pielęgniarka szkolna i nauczyciele wychowania fizycznego

Narwiańskie Zaduszki Literackie


14 listopada o godz. 11.00 w siedzibie WSAP odbyły się Narwiańskie Zaduszki Literackie. Ku pamięci Dionizego Maliszewskiego i zmarłych poetów.

Wyższa Szkoła Administracji Publicznej w Ostrołęce już po raz trzeci zaprosiła wszystkich miłośników literatury na uroczystość organizowaną pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Ostrołęki - Łukasza Kulika, przy współpracy ostrołęckich szkół oraz lokalnych poetów.

Spotkanie poświęcono śp. Dionizemu Maliszewskiemu, który był nie tylko cenionym ostrołęckim twórcą, ale także animatorem kultury oraz inicjatorem powstania grupy literackiej "Narew".Pozostał- jak pisał w swoim wierszu - na zawsze w niewolę tej ziemi oddany".

W trakcie uroczystości młodzież ostrołęckich szkół zaprezentowała wiersze poety. Naszą szkołę reprezentowała Natalia Niedźwiecka z klasy 4 technikum ekonomicznego, przygotowana przez polonistkę Beatę Skłodowską. Natalia niezwykłym wzruszeniem recytowała wiersz pt. "Piosenka liryczna". Na widowni towarzyszyła jej klasa - zasłuchana 4A wraz z wychowawczynią.

 

Beata Skłodowska

KONKURS „ŻYCIE I DZIAŁALNOŚĆ ADAMA CHĘTNIKA”


W dniu 7 listopada 2023 r. odbył się konkurs „Życie i działalność Adam Chętnika – patrona szkoły”. Celem konkursu było przybliżenie postaci patrona szkoły, uwrażliwienie na kulturę kurpiowską oraz integracja młodzieży szkolnej.

W konkursie udział wzięło 19 uczniów z klas: I C, I G, I H i I S.

Komisja w składzie Elżbieta Jaźwińska, Agnieszka Sikorska i Bożena Żebrowska sprawdziła prace i przyznała następujące miejsca:

I miejsce – Patrycja Kulas kl I M
II miejsce – Patrycja Brodowska kl I G
III miejsce – Anna Damięcka kl I H  

Gratulujemy zwycięzcom. Nagrody ufundowała Rada Rodziców. 

Elżbieta Jaźwińska, Agnieszka Sikorska , Bożena Żebrowska

TELEFONY WSPARCIA





19 z 406

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl