AKTUALNOŚCI


II Wojewódzki Zlot Młodzieży „Poznaj rzeki Mazowsza”


W ramach obchodów Światowego Dnia Turystyki w dniu 20 września 2019 roku uczniowie klas turystycznych wzięli udział w II Wojewódzkim Zlocie Młodzieży „Poznaj rzeki Mazowsza” zorganizowanym przez Mazowieckie Form Oddziałów PTTK. Podczas Zlotu młodzież zwiedziła Muzeum rzeki Wisły w Wyszogrodzie. W Sochaczewie uczestnicy poznali historię Bitwy nad Bzurą. Następnie udaliśmy się do „Osady Puszczańskiej” w Tułowicach położonej w samym sercu Kampinoskiego Parku Narodowego. Tutaj młodzież miała okazję wykazać się swoją wiedzą na temat Mazowsza biorąc udział w konkursach. Nie obyło się bez nagród. Imprezę zakończył turystyczny piknik z poczęstunkiem. Organizatorem wycieczki była Pani Ewelina Sienkiewicz opiekunami Ewa Margiel oraz Aleksandra Chrostowska. Gratulujemy młodzieży dyplomów i nagród. 

Ewa Margiel  

 

WALNE ZGROMADZENIE SPÓŁDZIELNI UCZNIOWSKIEJ „EKONOMIK


W dniu 11.09.2019 r. odbyło się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK”. Obradom przewodniczyła Julia Gwiazda uczennica klasy IV Technikum ekonomicznego.  

 

Podczas Walnego Zgromadzenia opiekunowie Spółdzielni Uczniowskiej Panie: Barbara Parzych i Małgorzata Święcicka przedstawiły spółdzielcom Plan Pracy na rok szkolny 2019/2020.

 

W głosowaniu jawnym wyłonione zostały organy spółdzielni: Rada Nadzorcza, Zarząd oraz Komisja Rewizyjna. Przyjęto również nowych członków spółdzielni z klas: II TE oraz III Te. Obecny na zebraniu wicedyrektor Pan Adam Zienkiewicz zachęcał do korzystania z różnych form aktywności w ramach pracy na rzecz spółdzielni celem zdobywania niezbędnych doświadczeń oraz umiejętności, przydatnych podczas wejścia w na rynek pracy.

 

Życzymy spółdzielcom odwagi w zdobywaniu nowych doświadczeń, a także ciekawych pomysłów i determinacji w ich realizacji.

Barbara Parzych 

 

 

OGŁOSZENIE DO NAUCZYCIELI PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH


W najbliższą środę, dnia 25 września, o godzinie 15.30, w sali 37 budynku szkoły przy ul. Traugutta 10, odbędzie się spotkanie informacyjne, dotyczące realizacji projektu finansowanego ze środków UE, skierowanego do nauczycieli przedmiotów zawodowych praktycznych gastronomii i hotelarstwa. W ramach projektu zakwalifikowani nauczyciele będą brali udział w wyjazdach do Turyngii (Niemcy) obejmujących obserwację uczestniczącą w placówkach dualnego sytemu kształcenia.

 

Więcej informacji o projekcie podczas spotkania oraz na stronie wsa.edu.pl>>

Zapraszamy, naprawdę warto!

W imieniu organizatorów – Anna Słota  

 

ODKRĘCAMY DLA HANI


Nasze Szkolne Koło PCK ZSZ nr 4 od 20.09.2019r. do 26.06.2020r. przyłączyło się do akcji charytatywnej organizowanej przez ZHP „ODKRĘCAMY DLA HANI- aby mogła stanąć na dwóch nóżkach”. Akcja charytatywna polega na zbiórce plastikowych nakrętek. W dwóch budynkach naszej szkoły na Traugutta i Parkowej na I piętrach stoją pojemniki do których można wrzucać plastikowe nakrętki. Opiekunowie SK PCK zachęcają całą społeczność szkolna do aktywnego udziału w akcji i z góry dziękujemy.

 

Barbara Zaborowska

 

 

WARSAW FOOD EXPO 2019


W piątek 13 września 2019 uczniowie naszej szkoły o kierunku technikum żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Centrum Konferencyjne Ptak w Warszawie

 

Celem wycieczki było uczestnictwo w targach żywności WARSAW FOOD EXPO 2019. Podczas targów zaprezentowana została kompleksowa oferta producentów i dystrybutorów żywności, przetwórstwa i produkcji spożywczej, a także dań kulinarnych. Odbyły się warsztaty oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z zagranicy. Uczniowie mieli okazję obejrzeć zaprezentowane produkty przemysłu spożywczego z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego, mięsnego, rybnego, mleczarskiego, piekarskiego, cukierniczego, spirytusowego, winiarskiego, browarniczego, ziemniaczanego, olejarskiego i tłuszczowego. Zapoznali się z ofertą regionalnych produktów spożywczych z wybranych regionów Polski, Europy , Afryki czy Azji udając się w podróż kulinarną z Grzegorzem Łapanowskim który dzielił się wiedzą i smakiem słynnego Kim Chi , z czym je podawać i na czym polega jego fenomen. Młodzież miała okazję degustowania dań zaprezentowanych do serwowania w restauracji oraz mogli samodzielnie przygotować potrawy na bazie produktów spożywczych prezentowanych podczas targów np. wykonywali smaczne i puszyste gofry lub mieli okazję przyglądać się produkcji lodów z zastosowaniem ciekłego azotu. Nasi uczniowie uczestniczyli również w pokazie kulinarnym prowadzonym przez profesjonalistów z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni pod kierunkiem trenera kulinarnej kadry Polski Chef Sebastiana Krauzowicza .

 

To były bardzo interesujące i smaczne targi.

Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych:

Anna Słota, Renata Lech , Milena Tyszka i Ewa Okowicka-Dyl. 

 



210 z 405

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl