Obchody „Światowego Dnia Kelnera”

Dnia 26 marca 2018r. w naszej szkole uczniowie klas kelnerskich świętowali obchody „Światowego Dnia Kelnera”. Jest to młode święto, ale potrzebne, ważne dla całej polskiej gastronomii i jej gości. Inicjatorem tego święta była i jest Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, która powstała w 2010 roku.

 

Imprezę przygotowały klasy techniczne w zawodzie kelner pod opieką nauczycieli: Renaty Lech i Wiolety Dyko.

 

 

 

W zawodzie kelnera można wyodrębnić stanowiska takie jak: kierownik sali, kelner, starszy kelner, barman, sommelier, hydrosommelier, barista, tranżer. W tym roku uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności jako barman i tranżer.

 

W trakcie imprezy został przeprowadzony konkurs „Serwis specjalny – filetowanie owoców”, który miał za zadanie sprawdzić umiejętności uczniów jako tranżera owoców.

 

Wyłoniono zwycięzców:

I miejsce -Gerwatowska Anita

II miejsce -Małgorzata Prusaczyk

III miejsce - Julia Lemańaka

 

Zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć nakrycie stołu według zasad serwisu synchronicznego, tj. jednoczesna obsługa kilku konsumentów przez grupę takiej samej liczby kelnerów w takt dobranej muzyki.

 

Ponadto do obejrzenia była niebanalna kompozycja ułożona z zastawy stołowej pt." Pod palmami ". Zastawa stołowa została ułożona w nietypowy sposób przez uczennice klasy III kelner - Klaudię Gumkowską i Weronikę Orzechowską.

 

Kelnerzy mieli okazję obserwowania pokazu przygotowywania koktajli owocowych i warzywnych oraz drinków bezalkoholowych, a następnie ich degustację. Atrakcje te były przygotowane przez Karolinę Świder i Pawła Drzyzgułę. Uczniowie są tegorocznymi stypendystami Kuratora Mazowieckiego. Biorą udział w projekcie "Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych" . Celem projektu jest rozwijanie zdolności oraz motywacji do dalszego rozwoju zawodowego uczniów szkół zawodowych z terenu Województwa Mazowieckiego poprzez udzielenie wsparcia finansowego (stypendiów). Projekt pozwala podnosić kwalifikacje służące zwiększeniu konkurencyjności na rynku pracy.

 

Nagrody dla zwycięzców konkursów ufundowała Rada Rodziców przy ZSZ Nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce.

 

Światowy Dzień Kelnera ma przypominać o wadze tego zawodu: zawód kelnera to sztuka usługiwania gościom. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa gościa od momentu ich wejścia do restauracji, aż do opuszczenia go.

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 jest jedyną szkołą w Ostrołęce, która kształci uczniów w technikum, w zawodzie kelner. Uczniowie swoje umiejętności nabywają na co dzień w szkolnej pracowni oraz w zaprzyjaźnionych przedsiębiorstwach. Następnie wykorzystują je w pracy, w restauracjach na terenie miasta i poza nim. Absolwenci technikum w zawodzie kelner uzyskują udokumentowane kwalifikacje do wykonywania oraz umiejętności wykorzystywane w pracy.

 

zapraszamy do galerii

 

Renata Lech

Wioleta Dyko

 

 

 

 

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl