Dnia 26 marca 2018r. w naszej szkole uczniowie klas kelnerskich świętowali obchody „Światowego Dnia Kelnera”. Jest to młode święto, ale potrzebne, ważne dla całej polskiej gastronomii i jej gości. Inicjatorem tego święta była i jest Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, która powstała w 2010 roku.
Imprezę przygotowały klasy techniczne w zawodzie kelner pod opieką nauczycieli: Renaty Lech i Wiolety Dyko.
W zawodzie kelnera można wyodrębnić stanowiska takie jak: kierownik sali, kelner, starszy kelner, barman, sommelier, hydrosommelier, barista, tranżer. W tym roku uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności jako barman i tranżer.
W trakcie imprezy został przeprowadzony konkurs „Serwis specjalny – filetowanie owoców”, który miał za zadanie sprawdzić umiejętności uczniów jako tranżera owoców.
Wyłoniono zwycięzców:
I miejsce -Gerwatowska Anita
II miejsce -Małgorzata Prusaczyk
III miejsce - Julia Lemańaka
Zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć nakrycie stołu według zasad serwisu synchronicznego, tj. jednoczesna obsługa kilku konsumentów przez grupę takiej samej liczby kelnerów w takt dobranej muzyki.
Ponadto do obejrzenia była niebanalna kompozycja ułożona z zastawy stołowej pt." Pod palmami ". Zastawa stołowa została ułożona w nietypowy sposób przez uczennice klasy III kelner - Klaudię Gumkowską i Weronikę Orzechowską.
Kelnerzy mieli okazję obserwowania pokazu przygotowywania koktajli owocowych i warzywnych oraz drinków bezalkoholowych, a następnie ich degustację. Atrakcje te były przygotowane przez Karolinę Świder i Pawła Drzyzgułę. Uczniowie są tegorocznymi stypendystami Kuratora Mazowieckiego. Biorą udział w projekcie "Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych" . Celem projektu jest rozwijanie zdolności oraz motywacji do dalszego rozwoju zawodowego uczniów szkół zawodowych z terenu Województwa Mazowieckiego poprzez udzielenie wsparcia finansowego (stypendiów). Projekt pozwala podnosić kwalifikacje służące zwiększeniu konkurencyjności na rynku pracy.
Nagrody dla zwycięzców konkursów ufundowała Rada Rodziców przy ZSZ Nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce.
Światowy Dzień Kelnera ma przypominać o wadze tego zawodu: zawód kelnera to sztuka usługiwania gościom. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa gościa od momentu ich wejścia do restauracji, aż do opuszczenia go.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 jest jedyną szkołą w Ostrołęce, która kształci uczniów w technikum, w zawodzie kelner. Uczniowie swoje umiejętności nabywają na co dzień w szkolnej pracowni oraz w zaprzyjaźnionych przedsiębiorstwach. Następnie wykorzystują je w pracy, w restauracjach na terenie miasta i poza nim. Absolwenci technikum w zawodzie kelner uzyskują udokumentowane kwalifikacje do wykonywania oraz umiejętności wykorzystywane w pracy.
zapraszamy do galerii
Renata Lech
Wioleta Dyko
|