Dnia 23 marca 2017r. w naszej szkole odbyły się obchody VII Światowego Dnia Kelnera. To pierwsza taka uroczystość w szkole i w Ostrołęce. Inicjatorem tego święta była i jest Akademia Kelnerska Grzegorz Górnika, która powstała w 2010 roku.
Imprezę szkolną przygotowały klasy techniczne w zawodzie kelner i hotelarz pod opieką nauczycieli: Renaty Lech i Wiolety Pędzich.
Uroczystość rozpoczął pokaz nakrycia stołu według zasad serwisu synchronicznego wykonany przez uczniów klasy drugiej technikum w zawodzie kelner.
Swoje umiejętności, nabyte podczas nauki przedmiotów zawodowych, uczniowie mogli zaprezentować podczas konkursów pod tytułem „ Wielkanocne nakrycie stołu” oraz „ Dekoracyjne składanie serwetek dla gości".
Konkurs "Wielkanocne nakrycie stołu" organizowany był w dwuosobowych zespołach . Jury podczas oceny brało pod uwagę ułożenie zastawy stołowe zgodnie z przyjętymi zasadami , pomysłowość i oryginalność przy zastosowaniu elementów dekoracyjnych na stole ze szczególnym uwzględnieniem elementów własnoręcznie wykonanych przez uczniów, zastosowania wybranych elementów dekoracyjnych nawiązujących do tematu przewodniego oraz estetykę i elegancję stołu.
Wyniki konkursu: I miejsce -Aleksandra Dąbkowska Gerwatowska Anita II miejsce - Beata Kędzierska Paulina Żebrowska III miejsce -Weronika Szczepanek Sylwia Parda
W konkursie "Dekoracyjne składanie serwetek dla gości" jury oceniało takie elementy jak szybkość składania wylosowanej formy dekoracyjnej, estetykę wykonania, wytrzymałość złożonej serwetki oraz poprawność wykonania , zgodność kształtu z oryginałem. Wyłoniono zwycięzców: I miejsce - Julia Lemańska II miejsce- Anita Kuzia III miejsce - Joanna Deptuła
W trakcie imprezy zaprezentowały się również tegoroczne stypendystki Kuratora Mazowieckiego, uczennice Klaudia Majkowska i Beata Ściegaj, sporządzając sushi do degustacji. Klaudia i Beata uczą się w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Biorą udział w projekcie "Mazowsze -stypendia dla uczniów szkół zawodowych" pod opieką nauczycieli Renaty Lech i Wiolety Pędzich . Celem projektu jest rozwijanie zdolności oraz motywacji do dalszego rozwoju zawodowego uczniów szkół zawodowych z terenu Województwa Mazowieckiego poprzez udzielenie wsparcia finansowego (stypendiów). Projekt pozwala podnosić kwalifikacje służące zwiększeniu konkurencyjności na rynku pracy.
Uzyskane stypendium dziewczęta przeznaczyły m.in. na na zakup literatury fachowej, udział w warsztatach sushi w Studiu Sztuki Kulinarnej "Sushi Akademia" w Warszawie , kurs carvivgu w Instytucie Sztuki Carvingu "CARVING - ART " w Gdańsku, udział w dodatkowych zajęciach pozaszkolnych. Zakupiły pomoce dydaktyczne i sprzęt do sporządzania carvingu i sushi , oraz aparat fotograficzny, niezbędny do dokumentowania realizacji projektu . Uczennice podczas imprez szkolnych przedstawiają zdobyte umiejętności, zachęcają koleżanki i kolegów do podnoszenia swoich kompetencji oraz rozwijania zainteresowań.
W trakcie obrad jury wybrani uczniowie mieli okazję wykazać się umiejętnościami parzenia kawy dla kolegów, koleżanek i zaproszonych gości.
Nagrody dla zwycięzców konkursów ufundowały przedsiębiorstwa współpracujące ze szkołą w ramach praktycznej nauki zawodu oraz praktyk zawodowych: -hotel „Korona” -Karczma Kurpiowska „Nowa Ostoja” -Restauracji i Hotel „Nad Narwią” oraz - siłownia RUBIN GYM i Rada Rodziców przy ZSZ Nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce.
Światowy Dzień Kelnera ma przypominać o wadze tego zawodu: zawód kelnera to sztuka usługiwania gościom. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa gościa od momentu ich wejścia do restauracji, aż do opuszczenia go. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 jest jedyną szkołą w Ostrołęce, która kształci uczniów w technikum, w zawodzie kelner. Uczniowie swoje umiejętności nabywają na co dzień w szkolnej pracowni oraz w zaprzyjaźnionych przedsiębiorstwach. Następnie wykorzystują je w pracy, w restauracjach na terenie miasta i poza nim. Absolwenci technikum w zawodzie kelner uzyskują udokumentowane kwalifikacje do wykonywania oraz umiejętności wykorzystywane w pracy.
Organizatorzy mają nadzieję, że Światowy Dzień Kelnera wpisze się na stałe do kalendarza uroczystości szkolnych i nie tylko.
Zapraszamy na stronę: Renata Lech
|
Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka
tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl
Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl