DZIEŃ KELNERA

Dnia 23 marca 2017r. w naszej szkole odbyły się obchody VII Światowego Dnia Kelnera. To pierwsza taka uroczystość w szkole i w Ostrołęce. Inicjatorem tego święta była i jest Akademia Kelnerska Grzegorz Górnika, która powstała w 2010 roku.

 

Imprezę szkolną przygotowały klasy techniczne w zawodzie kelner i hotelarz pod opieką nauczycieli: Renaty Lech i Wiolety Pędzich.

 

Uroczystość rozpoczął pokaz nakrycia stołu według zasad serwisu synchronicznego wykonany przez uczniów klasy drugiej technikum w zawodzie kelner.

 

Swoje umiejętności, nabyte podczas nauki przedmiotów zawodowych, uczniowie mogli zaprezentować podczas  konkursów pod tytułem „ Wielkanocne nakrycie stołu”  oraz „ Dekoracyjne składanie serwetek dla gości".

 

Konkurs "Wielkanocne nakrycie stołu" organizowany był w dwuosobowych zespołach . Jury podczas oceny brało pod uwagę ułożenie zastawy stołowe zgodnie z przyjętymi zasadami , pomysłowość i oryginalność przy zastosowaniu elementów dekoracyjnych na stole ze szczególnym uwzględnieniem elementów własnoręcznie wykonanych przez uczniów, zastosowania wybranych elementów dekoracyjnych nawiązujących do tematu przewodniego oraz estetykę i elegancję stołu.

 

Wyniki konkursu:

I miejsce -Aleksandra Dąbkowska Gerwatowska Anita

II miejsce - Beata Kędzierska Paulina Żebrowska

III miejsce -Weronika Szczepanek Sylwia Parda  

 

W konkursie "Dekoracyjne składanie serwetek dla gości" jury oceniało takie elementy jak szybkość składania wylosowanej formy dekoracyjnej, estetykę wykonania, wytrzymałość złożonej serwetki oraz poprawność wykonania , zgodność kształtu z oryginałem. Wyłoniono zwycięzców:

I miejsce - Julia Lemańska

II miejsce- Anita Kuzia

III miejsce - Joanna Deptuła  

 

W trakcie imprezy zaprezentowały się również tegoroczne stypendystki Kuratora Mazowieckiego, uczennice Klaudia Majkowska i Beata Ściegaj, sporządzając sushi do degustacji. Klaudia i Beata uczą się w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Biorą udział w projekcie "Mazowsze -stypendia dla uczniów szkół zawodowych" pod opieką nauczycieli Renaty Lech i Wiolety Pędzich . Celem projektu jest rozwijanie zdolności oraz motywacji do dalszego rozwoju zawodowego uczniów szkół zawodowych z terenu Województwa Mazowieckiego poprzez udzielenie wsparcia finansowego (stypendiów). Projekt pozwala podnosić kwalifikacje służące zwiększeniu konkurencyjności na rynku pracy. 

 

Uzyskane stypendium dziewczęta przeznaczyły m.in. na na zakup literatury fachowej, udział w warsztatach sushi w Studiu Sztuki Kulinarnej "Sushi Akademia" w Warszawie , kurs carvivgu w Instytucie Sztuki Carvingu "CARVING - ART " w Gdańsku, udział w dodatkowych zajęciach pozaszkolnych. Zakupiły pomoce dydaktyczne i sprzęt do sporządzania carvingu i sushi , oraz aparat fotograficzny, niezbędny do dokumentowania realizacji projektu . Uczennice podczas imprez szkolnych przedstawiają zdobyte umiejętności, zachęcają koleżanki i kolegów do podnoszenia swoich kompetencji oraz rozwijania zainteresowań.

 

W trakcie obrad jury wybrani uczniowie mieli okazję wykazać się umiejętnościami parzenia kawy dla kolegów, koleżanek i zaproszonych gości.

 

Nagrody dla zwycięzców konkursów ufundowały przedsiębiorstwa współpracujące ze szkołą w ramach praktycznej nauki zawodu oraz praktyk zawodowych:

-hotel „Korona”

-Karczma Kurpiowska „Nowa Ostoja”

-Restauracji i Hotel „Nad Narwią”  

oraz

- siłownia RUBIN GYM i Rada Rodziców przy ZSZ Nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce.

 

Światowy Dzień Kelnera ma przypominać o wadze tego zawodu: zawód kelnera to sztuka usługiwania gościom. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa gościa od momentu ich wejścia do restauracji, aż do opuszczenia go. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 jest jedyną szkołą w Ostrołęce, która kształci uczniów w technikum, w zawodzie kelner. Uczniowie swoje umiejętności nabywają na co dzień w szkolnej pracowni oraz w zaprzyjaźnionych przedsiębiorstwach. Następnie wykorzystują je w pracy, w restauracjach na terenie miasta i poza nim. Absolwenci technikum w zawodzie kelner uzyskują udokumentowane kwalifikacje do wykonywania oraz umiejętności wykorzystywane w pracy.

 

Organizatorzy mają nadzieję, że Światowy Dzień Kelnera wpisze się na stałe do kalendarza uroczystości szkolnych i nie tylko.

 

Zapraszamy na stronę:

www.to.com.pl/

www.info-ostroleka.pl/

obajrzyj zdjęcia

Renata Lech

 

 

 

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl