W dniu 4 lipca 2016r doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii'' reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie, Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusz Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie. Dyrektorzy i koordynatorzy szkół z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Olesna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.
Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:
1.Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
2.Akredytacja Klastra dla szkół;
3.Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi - wzmocnienie pozycji Klastra;
4.Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
5.Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
6.,,College'', czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;
7.Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
8.Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
9.Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
10.Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej'';
11.Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek);
Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016 – 2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A. ,CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o, Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.
Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra
Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka
tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl
Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl