W dniu 13.02.2014r. uczniowie klasy III Technik Kucharz- Mateusz Kisiel i Karol Jeziorkowski pod kierunkiem p. Marka Milczarka reprezentowali szkołę w konkursie kulinarnym pt. „Drób na polskim stole”, który odbył się w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Nr1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie oraz „Koneser” Firma Produkcyjno – Usługowo - Handlowa Julian S. Bielawski w Wyszkowie Polski Producent Przetworów Regionalnych, Lokalnych i Tradycyjnych Przetworów Mięsnych z mięs pozyskanych w Polsce z gospodarstw rolnych prowadzących ekologiczną produkcję rolną, zlokalizowanych szczególnie na terenie województwa mazowieckiego.
Patronat nad Konkursem objęli: Pan Stanisław Kalemba – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Pan Bogdan Pągowski - Starosta Wyszkowski.
Głównym celem konkursu było:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów,
- podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,
- kształtowanie wśród uczniów pozytywnej i uczciwej rywalizacji,
- dostosowanie tradycji kuchni polskiej do nowoczesności,
- wymiana doświadczeń i zacienienie współpracy pomiędzy szkołami a instytucjami pozaszkolnymi.
Konkurs kulinarny połączony był z Konferencją poświęconą produkcji drobiu i przetworom drobiowym.
Przedmiotem konkursu był fachowy rozbiór tuszki drobiowej w celu pozyskania surowca na przygotowanie 6 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem piersi z kurczaka lub nogi z kurczaka.
Mateusz i Karol przygotowali kurczaka w sosie żurawinowym.
Gratulujemy zakwalifikowania się do konkursu i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
Ewa Tyszka
Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka
tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl
Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl