Dnia 28 marca 2019r. w naszej szkole przeprowadzone zostały obchody „Światowego Dnia Kelnera”. Jest to młode święto, ale potrzebne, ważne dla całej polskiej gastronomii i jej gości. Inicjatorem tego święta była i jest Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, która powstała w 2010 roku.
III szkolną edycję tej imprezy przygotowały klasy techniczne w zawodzie kelner oraz w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli p.Ewy Tyszki, p.Barbary Krzemińskiej p.Renaty Lech , p.EwyOkowickiej, p.Agnieszki Wojtasik.
W tym roku uczniowie zaprezentowali „10 Przykazań Dobrego Kelnera”.
Kelnerzy i zaproszeni goście mieli okazję zapoznać się z zasadami zdrowego odżywiania oraz przykładami zdrowej żywności na podstawie przedstawionej prezentacji multimedialnej oraz sporządzonych potraw fitprzez uczennice klasy 4 TK -Anitę Gerwatowską i Aleksandrę Dobkowską
Uczeń klasy 4 TG Dominik Antoszewski przedstawił technikę filetowania oraz flambirowania owoców na przykładzie bananów.Flambirowanie to podpalanie potraw, ma ono na celu uwydatnienie smaku potrawy ,pomaga wydobyć słodycz z warzyw, smak z mięsa . Podobnie przy owocach, wspomaga ich karmelizację, uwydatnia smak.
Na zakończenie uczniowie klasy 4 TG - Karolina Zapadka, przedstawiła zasady dekorowania wyrobów cukierniczych na przykładzie tortu angielskiego, natomiast Piotrek Kurpiewski zaprezentował koktajle płonące z suchym lodem, sposoby parzenia kawy oraz czekoladowa fontannę .
Zaproszeni goście i uczniowie klas kelnerskich zostali zaproszeni do degustowania przygotowanych potraw kuchni fit, flambirowanego deseru, tortu angielskiego , koktajli płonących, kawy oraz owoców w czekoladzie.
W trakcie imprezy został przeprowadzony konkurs „Pisanka Wielkanocna". Wyłoniono zwycięzców:
I miejsce -Sylwia Bruderek z klasy III KS
II miejsce -Katarzyna Michalak z klasy
III KS
III miejsce – Paulina Gut z klasy I KC
Dziękujemy serdecznie sponsorom:
-hotelowi "Korona" za vouchery na dwuosobową ucztę przygotowaną przez szefa kuchni w restauracji Korona,
-karczmie "Nowa Ostoja" za ufundowanie zestawów barmańskich,
-restauracji i hotelowi "Nad Narwią" za wsparcie finansowe,
-kręgielni ŁUBUDU Bowling &Good Time za vouchery,
-Radzie Rodziców ZSZ nr4 za wsparcie finansowe.
Światowy Dzień Kelnera ma przypominać o wadze tego zawodu: zawód kelnera to sztuka usługiwania gościom. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa gościa od momentu ich wejścia do restauracji, aż do opuszczenia go.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika jest jedyną szkołą w Ostrołęce, która kształci ucznióww technikum, w zawodzie kelner. Uczniowie swoje umiejętności nabywają na co dzień w szkolnej pracowni oraz w zaprzyjaźnionych przedsiębiorstwach. Następnie wykorzystują je w pracy, w restauracjach na terenie miasta i poza nim. Absolwenci technikum w zawodzie kelner uzyskują udokumentowane kwalifikacje do wykonywania oraz umiejętności wykorzystywane w pracy.
Obchody „ Światowego Dnia Kelnera” zrealizowane zostały w ramach zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego.
Organizatorzy: Renata Lech, Barbara Krzemińska, Ewa Tyszka