KULINARNA PODRÓŻ

„ZDROWOTNE ASPEKTY ŻYWIENIOWE KUCHNI KURPIOWSKIEJ” PODCZAS „ KULINARNEJ PODRÓŻY PO KURPIOWSKICH SMAKACH”

 

W dniach 04 - 05 czerwca Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce miał zaszczyt gościć Panie ze Stowarzyszenia Kurpiowskie Inspiracje: Irenę Bachmurę, Danutę Staszewską oraz Alicję Kaczyńską, które zabrały nas w ,, Kulinarną podróż po kurpiowskich smakach”.

 

Pierwszego dnia odbyły się warsztaty gastronomiczne, podczas których uczniowie pod okiem instruktorek ze Stowarzyszenia samodzielnie wyrabiali chleb na naturalnym zakwasie, placek drożdżowy (łagodniak), ciastka maszynkowe, placki pępuchy. Uczestnicy warsztatów wykazali się zdobytą wiedzą podczas konkursów, wspaniałą aktywnością i zaangażowaniem, co zostało nagrodzone pysznymi i zdrowymi przysmakami kurpiowskimi .

 

Kolejnego dnia na sali gimnastycznej ZSZ nr 4 odbyła się „Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach” w formie prezentacji multimedialnej. „Przewodnikiem” była rodowita Kurpianka ze Stowarzyszenia: Pani Irena Bachmura, która opowiadała o sposobie odżywiania mieszkańców Puszczy Zielonej na przestrzeni lat . Podczas kulinarnej podróży po smakach zwróciliśmy także uwagę na „Zdrowotne aspekty żywieniowe kuchni kurpiowskiej” , które zaprezentowała Pani Magdalena Kacperek -dietetyczka, nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Podkreślając wartości odżywcze jadła kurpiowskiego zachęcała do wprowadzania go do codziennego odżywiania .

 

Podróż po kurpiowskich smakach zakończyła się wspaniałym poczęstunkiem wykonanym przez uczestników warsztatów oraz uczniów naszej szkoły pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych : Pani Ewy Tyszki, Pani Małgorzaty Ustarbowskiej i Pani Mileny Tyszki. Potrawy wykonane przez uczniów bardzo smakowały wszystkim podczas degustacji. Było smacznie, pachnąco i zdrowo.

 

Dziękujemy serdecznie Paniom ze Stowarzyszenia Kurpiowskie Inspiracje za wspaniałe warsztaty kulinarne i ciekawą podróż po kurpiowskich smakach oraz nauczycielom zaangażowanym za zorganizowanie smacznego, kurpiowskiego poczęstunku – zwłaszcza Pani Ewie Tyszce, która go zainicjowała .

 

 Warsztaty kulinarne zostały dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego.

 

 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć

 

Magdalena Kacperek 

 

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl