„KOMBO” OBLIMPIAD NA GASTRONOMII

W ubiegłym tygodniu w naszej szkole, aż wrzało od poziomu wiedzy! A to wszystko za sprawą trzech, szkolnych etapów olimpiad tematycznych na Gastronomii .

 

Dnia 20 października 2020 r. odbyła się XXV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

o tematyce wiodącej „Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą” . Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym

 

W Olimpiadzie wzięło  udział 25 uczniów z klasy 3 TG, 3 R, 4 TG, 4 R - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz z klasy 4 TK – Technik Technologii Żywności – Cukiernik. 

 

Sprawdzeniem wiedzy uczniów był test składający się z 60 zadań otwartych i zamkniętych z zakresu tematyki wiodącej, gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. 

 

Olimpiadę Wiedzy o Żywieniu i Żywności przeprowadziła komisja w składzie: M. Kacperek, W. Dyko, E. Tyszka

 

Dnia 23.10.20 r uczniowie wzięli udział w XXII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności.

Celem olimpiady jest poszerzenie i sprawdzenie swojej wiedzy dotyczącej przebiegu kontroli jakości procesów technologicznych wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców , półproduktów i gotowych wyrobów oraz ich spedycja. 

 

Test zawierał 75 pytań, jednokrotnego wyboru, obejmujących:
44 % pytań z zakresu bloku przetwórczego,
23 % pytań z zakresu bloku analitycznego,
21 % pytań z zakresu bloku ekonomicznego,
12% pytań z zakresu bloku technicznego.


Do zawodów wyższego stopnia- etapu okręgowego zakwalifikowali się ci uczestnicy, którzy zdobyli nie mniej niż 51% punktów .W olimpiadzie brało udział 35 uczestników, zakwalifikowało się 7 osób . Za poprawny przebieg Olimpiady odpowiadała komisja w składzie: R.Lech, A.Wojtasik, M.Tyszka, A.Słota, E.Okowicka-Dyl  

 

W dniach 23-24.10.2020 r. młodzież szkolna próbowała swoich sił w XLIV Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych , blok Technologia Żywności oraz Gastronomia. 

Ideą Olimpiady jest współzawodnictwo i ukazanie młodzieży szkół średnich zadań stojących przed nimi z najważniejszych działów gospodarki narodowej. Realizując zadania zawarte w programie Olimpiady uczniowie mogą wzbogacać swoje przygotowanie zawodowe, a jednocześnie dzięki pogłębianiu wiedzy i umiejętności przyczynić się do stałego unowocześniania i rozwoju polskiego rolnictwa.

 

Do Olimpiady przystąpiło 11 uczniów z bloku Gastronomia i 19 uczniówz bloku Technologia żywności z różnych klas o profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technik Technologii Żywności. Zadaniem uczestników w obydwu blokach było przystąpienie do części teoretycznej ( test z wiedzy ogólnej), a następnie do części praktycznej w której zawodnicy musieli np.: prawidłowo zidentyfikować owoce, produkty zbożowe w których występuje gluten czy też omówić etapy produkcji produktów mlecznych , natomiast w bloku gastronomicznym mieli za zadanie wykonanie kopytek, rozpoznać przyprawy oraz wymienić elementy bielizny stołowej wraz z ułożeniem dekoracyjnym serwetek.

 

Za organizację szkolnego etapu bloku Technologia żywności i sprawdzenie konkursowych prac były :M.Tyszka oraz E. Okowicka-Dyl; natomiast bloku Gastronomicznego odpowiadały : A.Krasna, W.Dyko.

 

Najlepsi spośród wszystkich uczestników trzech Olimpiad okazali się !!!

 

OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

OLIMPIADA O ŻWYNOŚCI

OBLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH

I .Iza Bielacka  -        klasa IV TR
II .Wiktoria Kordek -  klasa IV TR
III .Weronika Plona  -   klasa IV TG

I. Twardziak Angelika II Tg -63 %
II.  Stworzyjan Wiktor Filip -IV TG 61%
III.  Czajkowska Aleksandra II TG 57%
IV.  Kiernozek Paweł IV Tg 57%
V.  Prajs Jakub IV TG 54%
VI.  Kordek Wiktoria IV R 52%
VII.  Marchewka Natalia IV R 51%

Blok Gastronomia:
I .  Kordek Wiktoria – IV TR
II. Marchewka Natalia – IV TR
III. Olszewska Eliza – IV TR

Blok Technologia żywności :
I.  Kiernozek Paweł  - IV TG
II. Tuszyńska Klaudia – III KC
III. Prajs Jakub – IV TG

 

 

Uczennicy, którzy zajęli I i II miejsce w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych przechodzą do następnego, okręgowego etapu Olimpiad.

 

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy , a zwycięzcom życzymy powodzenia na dalszych etapach wszystkich trzech Olimpiad! 

 

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się w szkole, po powrocie do nauki stacjonarnej w bezpiecznych i sprzyjających warunkach. Serdecznie dziękujemy Radzie Rodziców za ufundowanie nagród.

 

Zdjęcia z „KOMBO” OBLIMPIAD NA GASTRONOMII

 

Ewa Tyszka, Renata Lech, Ewa Okowica-Dyl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl