DORADZTWO ZAWODOWE


Zastosowanie kuchni molekularnej w cukiernictwie


Ogromnych wrażeń dostarczyły warsztaty z szefem kuchni Radosławem Kłapaczem, który podczas zajęć z młodzieżą przedstawił zastosowanie kuchni molekularnej w cukiernictwie. Pokaz opierał się na przedstawieniu nowoczesnych technik wykonania efektowych napoi, lodów i sorbetów przygotowanych w minutę posypanych pudrem malinowym, wykonaniu jajka o smaku mango czy cynamonowego kawioru jako idealnego dodatku do jesiennego deseru. Młodzież przekonała się jak ciekły azot ma wszechstronne zastosowanie w sporządzaniu słodkości oraz w jaki sposób ułatwia pracę w branży cukierniczej.

Dziękujemy za wspaniałą lekcję i inspirację do wykorzystania nowoczesnych technik sporządzania tradycyjnych deserów w nowoczesnym wydaniu.

Warsztaty odbyły się w ramach WSDZ 

 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Warsztaty kulinarne ze stekiem w roli głównej


To była prawdziwa uczta dla mięsożerców! W pracowni gastronomicznej gościliśmy Pana Dariusza Sienickiego- Szefa Kuchni GarageGrill&Bar, który poprowadził warsztaty kulinarne dla naszych uczniów i wspólnie przygotowali:

- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną

- Sałatkę tajską ze stekiem

- Stek Ribeye z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa  

Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały wybornie! Dziękujemy Panu Dariuszowi Sienickiemu za wspaniałą lekcję, mnóstwo wiedzy i niesamowitą atmosferę!

Warsztaty kulinarne odbyły się w ramach WSDZ

 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

OTWARTA FIRMA


W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości zaprosiła uczniów, nauczycieli i przedsiębiorców do udziału w programie Otwarta firma. Celem Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi.

W ramach tego programu 17 listopada handlowcy z klasy 4 SH1 wybrali się do Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ostrołęce. Jest to zespół w skład którego wchodzą publiczne szkoły. Uczniowie zapoznali się z bardzo ciekawą ofertą edukacyjną oraz zwiedzili nowoczesne i bardzo profesjonalnie wyposażone pracownie.

Udział w tym programie to dla przedsiębiorstwa wspaniała okazja do promocji oraz nawiązania nowych kontaktów w środowisku lokalnym, szkoła natomiast otrzymuje możliwość wzbogacenia swojej oferty edukacyjnej o ciekawe zajęcia przygotowujące uczniów do planowania ścieżki edukacyjnej i zawodowej.

Było to działanie w ramach WSDZ.

Szkolny koordynator projektu

Małgorzata Święcicka 

 

ŚWIATOWY TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI


17 listopada 2022 r. uczniowie technikum ekonomicznego i turystycznego brali udział w bezpłatnym webinarium w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości zorganizowanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Płocku.

Tematem spotkania były:

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 lipca 2022 r. dla osób prowadzących działalność gospodarczą/wspólników spółek.

• Zmiana katalogu rodzajów działalności, których prowadzenie obliguje do opłacania odrębnej składki od każdej z tych działalności (art. 82 ust.5)

• Zmiany dotyczące ustalania podstawy wymiaru składki za przedsiębiorców stosujących opodatkowanie na zasadach ogólnych lub ryczałtem

• Składka na ubezpieczenie zdrowotne – tryb rozliczeń:

Zmiana formy opodatkowania za rok 2022 , Zmiany w dokumentach rozliczeniowych

Funkcjonalności platformy PUE ZUS dla prowadzących działalność gospodarczą - obowiązek posiadania profilu PUE ZUS od 1.01.2023 r.

• PUE ZUS i ePUAP definicje, różnice

• Jak założyć konto na PUE ZUS

• Korespondencja z ZUS

• Panel Płatnika

• Tworzenie potwierdzeń danych – samoobsługa

• Nieobecność ubezpieczonego – zaświadczenia e-ZLA

• Aplikacja ePłatnik

• Formy kontaktu z ZUS

Spotkanie realizowane w ramach WSDZ

Małgorzata Złotkowska

„ZŁAP ZA STERY DO SWOJEJ KARIERY”


W dniu 8 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce odbyły się warsztaty dla uczniów z technikum ekonomicznego oraz turystycznego. Zajęcia w ramach czternastej edycji Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery miały na celu uświadomienie młodym ludziom, że warto rozwijać swoje umiejętności, planować i wyznaczać cele zarówno zawodowe jak również osobiste.

Swoimi doświadczeniami, odnośnie planowania kariery zawodowej, rozwijania istotnych z punktu widzenia pracy zawodowej kompetencji a także wyznaczania celów, dzielili się specjaliści z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Ostrołęce – OHP.

Podczas zajęć przeanalizowano definicję kariery zawodowej, omówiono zasady planowania i efektywnego wyznaczania celów. Młodzież miała również możliwość wykonać kartę pracy dotyczącą właściwego planowania i realizowania celów.

Przedsięwzięcie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Uczniowie aktywnie brali udział w zajęciach i chętnie zadawali pytania dotyczące planowania przyszłości po ukończeniu szkoły średniej.

Małgorzata Złotkowska




4 z 11

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl