DORADZTWO ZAWODOWE


CYKL SPOTKAŃ DLA EKONOMISTÓW


W ramach współpracy Ze Stowarzyszeniem Głównych Księgowych w Polsce Oddział Okręgowy w Warszawie uczniowie klas ekonomicznych wraz z nauczycielami Małgorzatą Złotkowską , Barbarą Parzych i Joanną Skarzyńską brali udział w spotkaniu

pt:„ PODATKOWE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW ”. 

Spotkanie objęte zostało Honorowym patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty  

Realizowane było z wykorzystaniem technik i metod komunikacji na odległość w dniu 9.03.2022 r.

Podczas spotkania poruszone zostały następujące zagadnienia: 

- podatek VAT w praktyce gospodarczej; czym jest Krajowy System e-Faktur?,

- podatki dochodowe w działalności gospodarczej – wybrane zagadnienia,

- podatki obciążające wynagrodzenia za pracę,

- podatki kosztowe w działalności przedsiębiorstwa.  

W trakcie 4,5 godzinnego spotkania zorganizowany został krótki konkurs z wiedzy o podatkach dla uczniów szkół ekonomicznych biorących udział w spotkaniu.

Prelegentami byli praktycy, którzy na co dzień zajmują się wyżej wymienionymi zagadnieniami w różnych podmiotach gospodarczych:  

- Pani Małgorzata Mazurkiewicz – biegły rewident,

- Pani Elżbieta Młynarska – Wełpa – specjalista w zakresie płac,

- Pani Joanna Podkówka – Sędek – główny księgowy, specjalista w zakresie rachunkowości i prawa podatkowego,

- Pani Katarzyna Tomala – doradca podatkowy.  

Organizatorzy konferencji przekazali zarówno nauczycielom jak i uczniom potwierdzenie uczestnictwa w spotkaniu.

Spotkanie realizowane było w ramach WSDZ  

Małgorzata Złotkowska

 

WARSZTATY KULINARNE Z ABSOLWENTEM ZSZ 4


Jak zacząć dobrze tydzień? Jest tylko jeden sposób SMACZNIE! 13 marca, na zaproszenie klasy 1tg, naszą szkołę odwiedził kucharz Jacek Garala - szef restauracji Miodowa w Hotelu Korona! Pan Jacek przeprowadził lekcje praktyczną pt "Gotowanie metodą sous vide" - to technika przyrządzania mięs, ryb oraz innych produktów spożywczych, zamkniętych wcześniej szczelnie w plastikowej torebce w kąpieli wodnej o stosunkowo niskiej temperaturze, która nigdy nie przekracza 100°C.

Szef Kuchni wspólnie z młodzieżą stworzył piękne i pyszne dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka i kaczki robionej według wcześniej wspomnianej metody, z różnymi dodatkami skrobiowymi i warzywnymi.

Dla tych młodych ludzi była to świetna okazja na podpatrzenie zawodowego kucharza w akcji, nauczenie się w nowych technik kulinarnych w praktyce, jak również zainspirowania do pracy, a przede wszystkim popróbowania pysznych dań :)

Jeszcze raz bardzo dziękujemy za tak cenną lekcję zapraszamy częściej i jako smaczek dodamy, że Pan Jacek jest absolwentem naszej szkoły, także przyjemność była podwójna! ;)

Zajęcia odbyły się w ramach Doradztwa Zawodowego.

Pozdrawiam serdecznie!

Ewa Okowicka-Dyl

Targi Mleko –EXPO


W celu pogłębienia wiedzy z zakresu przetwórstwa mleczarskiego odwiedziliśmy Targi Mleko-Expo, organizowane w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Jest to wydarzenie, ukierunkowane na promocje i wsparcie polskiego mleczarstwa. W czasie targów uczniowie mieli możliwość zapoznania spółdzielni mleczarskich w kraju, ofertami przedsiębiorstw, a nawet spróbować ich produktów. To także sposobność do zapoznania się z nowinkami i trendami w branży mleczarskiej. Targi Mleko-Expo organizowane są od 1992 roku. W tym roku odbyły się po raz XXIX.

Podczas targów można było spotkać między innymi przedstawiciele instytucji współpracujących z resortem rolnictwa i mu podległych, sektora mleczarskiego, organizacji rolników, ambasad, mediów branżowych oraz sponsorów wydarzenia. Jednak jednym z najważniejszych gości był patron honorowy, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Ciekawym akcentem zwieńczenia targów była loteria, w której nasza młodzież zdobyła upominki.

Wyjazd na Tragi Mleko-Expo odbył się w ramach WSDZ

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Słodka wizyta w Cukiernia-Piekarnia Romanowski


Klasa 1C o profilu zawodowym technik technologii żywności- specjalność cukiernik gościła w zakładzie produkcyjnym Cukiernia –Piekarnia J. Romanowski w Wólce Brzezińskiej. Właściciel firmy oprowadził naszych uczniów po zakładzie, jednocześnie zapoznając z organizacją pracy cukiernika, parkiem maszynowym, liniami technologicznymi oraz asortymentem produktów oferowanych przez zakład patronujący naszych cukierników. Wizyta była niezwykłą okazją do zapoznania się z produkcją wyrobów świątecznych na skalę przemysłową, produkcji pralin przez technologa produkcji, a także do degustacji lodów prosto z linii produkcyjnej.

Serdecznie dziękujemy właścicielowi zakładu produkcyjnego Cukiernia-Piekarnia Romanowski- Panu Jackowi Romanowskiemu za cenną lekcje, która przybliżyła naszym Pierwszakom zawód, w którym rozpoczęli naukę.

Wycieczka odbyła się w ramach WSDZ 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie


Po raz pierwszy w historii naszej szkoły odbyła się Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie! Celem konkursu jest m.in.: realizacja idei olimpiad przedmiotowych w sferze kształcenia zawodowego, a zwłaszcza upowszechnianie wśród uczniów szkół średnich, kształcących się w zakresie technologii żywności- ze wskazaniem na przetwórstwo mleczarskie- szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu uzdolnień i zainteresowań zawodowych, podnoszenia wyników nauczania i pobudzenia zainteresowań i zamiłowania do zawodu

Mimo, iż do sprawdzenia swoich sił przystąpili uczniowie klas pierwszych wyniki testu były imponujące. Zwycięzcami, którzy będą walczyć o tytuł Laureata Olimpiady w kolejnym etapie są:

- Adrian Orzechowski

- Karolina Kula

- Patrycja Grzyb

- Julia Brzezińska  

Gratulujemy i trzymamy kciuki w dalszych zmaganiach! Nagrody dla naszych finalistów oczywiście z OSM PIĄTNICA no bo skąd?!

Organizatorzy etapu szkolnego

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl




3 z 11

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl