12 marca 2019 roku odbył się w naszej szkole konkurs o tematyce cukierniczej pt. „Najpiękniejsza i najsmaczniejsza babka wielkanocna”. Pomysłodawcami i organizatorami zawodów byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Agnieszka Wojtasik , Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl .Konkurs skierowany był do wszystkich uczniów naszej szkoły. Warunkiem zakwalifikowania się do finału konkursu było wykonanie prezentacji multimedialnej o tematyce - Tradycje Wielkanocne . Zgłoszonych prezentacji było bardzo wiele lecz tylko sześć par uczniów ostatecznie rywalizowało w finale konkursu.
Konkurujące pary w drodze losowania, miały za zadanie wykonać babkę wielkanocną zgodnie z dostarczoną recepturą przez organizatorów. Każda baba była z innej receptury , o innym smaku : stracciatella, drożdżowa, cytrynowa, kolorowa, trójkolorowa oraz zebra. Surowce do wykonania ciast dostarczyli sponsorzy konkursu PSS Społem Ostrołęka.
Atmosfera konkursu była gorąca nie tylko za sprawą rozgrzanych piekarników, ale również panującej rywalizacji . Pomocą służyli w sytuacjach kłopotliwych nauczyciele obserwujący rzetelność konkursu. Uczestnicy wykazali się niezwykłymi zdolnościami cukierniczymi, starannością w otworzeniu receptury, a końcowe efekty były godne zachwytu z racji nie tylko smaku ciast, ale również przygotowaną przez nich dekoracją wielkanocną .
W skład komisji oceniającej gotowe wyroby weszły przedstawicielki sponsorów, czyli rad osiedli: Stare Miasto, Parkowe, Traugutta i Witosa, pani dyrektor Anna Przygoda – Majewska oraz pani profesor Agnieszka Wojtasik.
Wyniki:
I miejsce ex aeguo :Milena Kamień i Patrycja Krawiec z klasy I kc oraz Dominik Antoszewski i Mateusz Perkowski z klasy 4 tg
II miejsce : Bartosz Mierzejewski i Martyna Popielarczyk z klasy I tg
III miejsce : Natalia Bachmura i Aleksandra Załęska z kl. I kc ; dodatkowo uczennice otrzymały specjalne wyróżnienie za własnoręcznie upieczony koszyk wielkanocny z ciasta drożdżowego, z żywą rzeżuchą i zwierzątkami z masy cukrowej.
Wyróżnienia również trafiły do Julii Horosz i Natalii Marchewka z kl. II tr oraz Anny i Katarzyny Prusaczyk z kl. III tr.
Nagrodami w konkursie oprócz dyplomu i prestiżu był atrakcyjny sprzęt używany w cukiernictwie: tylki cukiernicze, szpryce dekoratorskie silikonowe stolnice, foremki i wagi ufundowane przez sponsorów - rady osiedli Stare Miasto, Parkowe, Traugutta i Witosa, Adam Drewnowski, Bar Kugiel – Krystyna Kurpiewska, natomiast przepiękne dekoracje kwiatowe zawdzięczamy absolwentce naszej szkole właścicielce Kwiaciarni „ Effki”. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy!
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w kolejnych konkursach!
Ewa Okowicka-Dyl , Milena Tyszka